Platforma X pod optužbom da pomaže Saudijskoj Arabiji u kršenju ljudskih prava

Tužbu je protiv platforme X, nekadašnjeg Twittera, pokrenula Areej al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je nestao, a potom osuđen na 20 godina zatvora.

Kompanija X, ranije Twitter, procijenjena je 19 milijardi dolara na osnovu plana kompenzacije za zaposlene
Platforma X se do sada nije oglašavala na upite medija o ovom pitanju (EPA)

Društvena mreža X (Twitter) optužena je u revidiranoj građanskoj tužbi u SAD-u da je pomogla Saudijskoj Arabiji da izvrši teške povrede ljudskih prava svojih korisnika, uključujući otkrivanje povjerljivih korisničkih podataka na zahtjev saudijskih vlasti u mnogo većem broju nego što je to činila za SAD, Veliku Britaniju ili Kanadu.

Tužbu je prošlog maja protiv platforme X, nekadašnjeg Twittera, pokrenula Areej al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je nestao, a potom osuđen na 20 godina zatvora, prenio je The Guardian.

Tužba je fokusirana na događaje u vezi sa infiltracijom tri saudijska agenta u kalifornijsku kompaniju, od kojih su se dvojica predstavljala kao zaposleni na Twitteru 2014. i 2015. godine, što je na kraju dovelo do hapšenja Abdulrahmana al-Sadhana i otkrivanja identiteta hiljade anonimnih korisnika Twittera, od kojih su neki kasnije navodno privedeni i mučeni.

Znali za kampanju

Advokati Al-Sadhana dodali su nove navode o tome kako je Twitter namjerno ignorirao ili znao za kampanju saudijske vlade da privuče kritičare, ali je iz financijskih razloga i napora da održi bliske veze sa saudijskom vladom, glavnim investitorom u kompaniju, pružio pomoć Saudijskoj Arabiji.

U novoj tužbi se navodi da je platforma X prvobitno viđena kao ključno sredstvo za demokratske pokrete tokom Arapskog proljeća i da je zbog toga je postao izvor zabrinutosti za saudijsku vladu već 2013. godine.

Human Rights Watch nedavno je kritizirao saudijski sud jer je jednog čovjeka osudio na smrt isključivo na osnovu njegovih aktivnosti na Twitteru i platformi YouTube, nazvavši to eskalacijom vladinog gušenja slobode izražavanja.

Platforma X se do sada nije oglašavala na upite medija o ovom pitanju, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije