Volkswagen se fokusira na električna vozila uprkos padu potražnje

Želja za električnim automobilima, naročito u Njemačkoj, početkom godine se smanjila zbog inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku.

u Njemačkoj VW uspio prestići Teslu i postati brand broj jedan kada je riječ o električnim vozilima (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen se nada da će potražnja za električnim vozilima narasti nakon nedavnog slabljenja te se i dalje usredotočuje na njih, rekao je upravitelj tvrtke Thomas Schaefer uoči sajma automobila IAA, javlja Hina.

“Do 2027., mi ćemo kao brand predstaviti 11 novih električnih modela na tržištu”, rekao je Schaefer za njemačku agenciju dpa.

Premda se potražnja nedavno smanjila, VW će i dalje usmjeravati svoju pažnju na električna vozila, kazao je.

“Pretpostavljamo da će se udio e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama”, rekao je Schaefer, koji je nedavni pad potražnje nazvao “privremenim”.

Smanjena želja za električnim automobilima

Želja za električnim automobilima, naročito u Njemačkoj, početkom godine se smanjila zbog inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku.

To je značilo da je VW morao smanjiti proizvodnju u Emdenu na određeno vrijeme.

Međutim, sad se situacija poboljšala, rekao je Schaefer.

“Od maja smo opet vidjeli rastući trend novih narudžbi”, pojasnio je.

Schaefer je isključio mogućnost sniženja cijena premda je američki proizvođač električnih automobila Tesla smanjio cijene kako bi povećao potražnju.

U Njemačkoj VW prestigao Teslu

Cilj VW-a je proširiti udio električnih vozila na 80 posto do 2030., a zatim na 100 posto tri godine kasnije.

Prodaja električnih vozila odnosila se na svega 7,3 posto ukupnih prodaja u svijetu u prvoj polovici 2023., no Schaefer tvrdi da je to uglavnom zbog zemalja poput Brazila, gdje je taj biznis u povojima.

“U Evropi, udio e-automobila je već znatno veći u usporedbi. Na kraju prve polovice godine, bili smo na 15,1 posto, samo u Njemačkoj na čak 15,4 posto”, dodao je.

To znači da je u Njemačkoj VW uspio prestići Teslu i postati brand broj jedan kada je riječ o električnim vozilima.

Izvor: Agencije