Indijski lunarni rover obavio prvi set zadataka i stavljen u stanje mirovanja

Indijski lunarni rover završio je prvi dio šetnje po površini Mjeseca manje od dvije sedmice nakon historijskog slijetanja u blizini južnog pola Mjeseca.

Podaci koje je rover prikupio prenijeti su na Zemlju preko landera (Reuters)

Indijski lunarni rover završio je prvi dio šetnje po površini Mjeseca manje od dvije sedmice nakon historijskog slijetanja u blizini južnog pola Mjeseca i stavljen je u stanje mirovanja, a sljedeći set zadataka obavit će od 22. septembra kada ponovo bude puno dnevno svjetlo, saopštila je Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO).

Kako je navedeno, rover je stavljen u režim mirovanja pošto se dnevno svjetlo na tom dijelu Mjeseca bliži kraju, a obavit će još jedan set zadataka kada se ponovo pojavi dnevno svjetlo, što se očekuje 22. septembra, prenio je Tanjug agenciju AP.

Podaci koje je rover prikupio prenijeti su na Zemlju preko landera.

Očekivalo se da će lender i rover u okviru misije “Chandrayaan-3” prikupljati podatke sa Mjeseca 14 dana.

Otkrića na Mjesecu

ISRO u saopštenju nije naveo da li je rover pronašao tragove zamrznute vode na površini Mjeseca koji bi mogli da pomognu budućim misijama astronauta, kao potencijalni izvor vode za piće ili za proizvodnju raketnog goriva.

Ranije ove sedmice je saopšteno da je rover u blizini južnog pola Mjeseca potvrdio prisustvo sumpora i nekoliko drugih elemenata, uključujući aluminij, gvožđe, kalcij, hrom, titan, mangan, kisik i silicij.

List Indian Express piše da elektronika indijske misije na Mjesec ne može da izdrži veoma niske temperature, ispod minus 120 stepeni Celzijusa tokom noći na Zemljinom satelitu.

Lunarni dan i noć traju po 14 zemaljskih dana.

Poslije neuspjelog pokušaja da njen rover sleti na Mjesec 2019. godine, Indija se prošle sedmice pridružila SAD-u, Sovjetskom Savezu i Kini kao četvrta zemlja koja je to uspjela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada