Stellantis ukida kompjutersko projektiranje u Opelu

Zatvaranje odjela za kompjuterski potpomognuto projektiranje značit će ukidanje 100 radnih mjesta u Opelu.

Opel je jedina njemačka marka u automobilskoj grupaciji Stellantis, koja je nastala 2020. godine spajanjem italijansko-američke automobilske grupe Fiat-Chrysler s francuskom PSA grupom (Reuters)

Stellantis će iduće godine zatvoriti inženjerski odjel u njemačkom sjedištu Opela u Ruesselheimu, potvrdio je glasnogovornik automobilskog diva.

Zatvaranje odjela za kompjuterski potpomognuto projektiranje značit će ukidanje 100 radnih mjesta, prenosi Hina.

„Cilj nam je dodatno ojačati konkurentnost i efikasnost na svim područjima djelovanja kompanije“, tvrdi glasnogovornik Stellantisa.

Kompanija je obavijestila inženjere i druge radnike o planiranom zatvaranju prije nekoliko dana, prema dokumentu Opelovog radničkog vijeća koji je agencija dpa dobila na uvid.

„Opel očigledno u budućnosti više neće imati projektne inženjere“, stoji u dopisu. Radnici će biti prebačeni na druge programe u Opelu i na 30-ak otvorenih radnih mjesta u drugim dijelovima kompanije.

Ukinute hiljade ranih mjesta

Glasnogovornik Stellantisa tvrdi da je Ruesselsheim „važan dio Stellantisove globalne razvojne mreže i da će zadržati tu poziciju i u budućnosti“.

Opel je jedina njemačka marka u automobilskoj grupaciji Stellantis, koja je nastala 2020. godine spajanjem italijansko-američke automobilske grupe Fiat-Chrysler s francuskom PSA grupom, matičnom kompanijom Peugeota i Citroena.

Otkako je grupa PSA prije šest godina kupila Opel i njegovu britansku sestrinsku kompaniju Vauxhaull Motors od američkog automobilskog diva General Motorsa, u njemačkom proizvođaču automobila ukinute su hiljade radnih mjesta.

Krajem prošle godine Stellantis grupa imala je u Njemačkoj nešto više od 13.000 stalno zaposlenih radnika, uključujući i njih 9.000 u Ruesselsheimu.

Izvor: Agencije