Musk dobio ugovor sa američkim svemirskim snagama

Muskov SpaceX se nadmetao sa 15 kompanija za 900 miliona dolara vrijednih radnih naloga do 2028.

Američki milijarder Elon Musk proširio je posao na odbrambenu industriju (Reuters - Ilustracija)

Vlasnik kompanije SpaceX, Elon Musk dobio je prvi ugovor od američkih svemirskih snaga za pružanje prilagođenih satelitskih komunikacija za vojsku u okviru novog programa kompanije Starshield, čime se proširuje uloga američkog milijardera u odbrambenoj industriji.

SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) se nadmetao sa 15 kompanija, uključujući Viasat Inc, za 900 miliona dolara vrijednih radnih naloga do 2028. godine u okviru novog programa ugovora svemirskih snaga „Proliferated Low Earth Orbit“.

Ovaj program koristi komunikacione usluge satelita koji orbitiraju sa udaljenosti od 160 kilometara do 1.600 kilometara iznad Zemlje, piše Bloomberg.

Posao sa Pentagonom

Usluga Starshield bit će osigurana preko SpaceX-ove postojeće konstelacije komunikacionih satelita Starlink, a na ovaj način rastućem portfelju SpaceX-a dodaje se i posao sa Pentagonom. To uključuje i junski ugovor sa Pentagonom da osigura Starlink satelitske komunikacije ukrajinskoj vojsci i lansiranje 13 satelita ovog mjeseca za Pentagonovu agenciju za svemirski razvoj.

Muskova uloga u Ukrajini kritikovana je nakon što je u novoj biografiji otkriveno da je odbio zahtjev ukrajinske vlade da proširi pokrivenost Starlinkom na Krim koji drži Rusija, kako bi pomogao u napadu pomorskih dronova na ruske ciljeve prošle godine. To je bilo prije nego što je Pentagon sklopio ugovor sa SpaceX-om za pružanje usluge Starlink Ukrajini.

Ipak, Muskova odluka i potezi, uključujući i njegove razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvali su sumnje nekih senatora o njegovoj pouzdanosti kao dobavljača Pentagona, uključujući istragu koju je otvorio Odbor za oružane snage Senata.

Izvor: Agencije