SAD tuži Amazon zbog toga što je oštetio potrošače

Tužba je bila očekivana nakon višegodišnjih pritužbi da su Amazon i drugi tehnološki divovi zloupotrijebili svoju dominaciju na tržištu.

Tužba, kojoj se pridružilo 17 državnih advokata, uslijedila je nakon četverogodišnje istrage i saveznih tužbi protiv Googlea i Facebooka (Reuters)

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

Tužba je bila očekivana nakon višegodišnjih pritužbi da su Amazon i drugi tehnološki divovi zloupotrijebili svoju dominaciju na tržištu, javlja Hina.

Tužba, kojoj se pridružilo 17 državnih advokata, uslijedila je nakon četverogodišnje istrage i saveznih tužbi protiv Googlea i Facebooka.

“FTC i njegovi partneri u saveznim državama kažu kako Amazon djeluje tako da sprječava konkurente i prodavače u snižavanju cijena, degradira kvalitetu za kupce, pretjerano naplaćuje prodavačima, guši inovacije i sprječava rivale da se pošteno natječu s Amazonom”, stoji u saopćenju agencije.

Pad vrijednosti dionica

FTC od suda traži da izda trajnu zabranu kojom bi se Amazonu naredilo da prekine nezakonito postupanje.

Tužba je podignuta na saveznom sudu u Seattleu, gdje je sjedište Amazona.

Dionice Amazona pale su za tri posto.

Amazon je objavio da je tužba FTC-a pogrešna i da će naštetiti potrošačima tako što će izazvati više cijene i sporije isporuke.

FTC navodi da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vrijedi više od hiljadu milijardi dolara, kažnjavao prodavače koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih otežavajući potrošačima pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Složni republikanci i demokrati

Amazon se optužuje i da je dao preferenciju vlastitim proizvodima na platformi.

Potreba za djelovanjem protiv tehnoloških divova jedna je od rijetkih ideja oko kojih su se demokrati i republikanci složili.

Tokom Trumpove administracije ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

Izvor: Agencije