Apple počeo prodaju iPhonea proizvedenih u Indiji

Indija, koja osigurava državne poticaje za proizvodnju pametnih telefona, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika predstavlja atraktivno tržište u razvoju.

Određeni broj modela iPhone 15 i iPhone 15 Plus iz indijske proizvodnje u prodaji je od petka u nekoliko država (Reuters)

Američki tehnološki div Apple počeo je po prvi put prodaju svojih iPhonea proizvedenih u indijskim tvornicama, objavljeno je na predstavljanju novog modela tog pametnog telefona u New Delhiju.

Određeni broj modela iPhone 15 i iPhone 15 Plus iz indijske proizvodnje u prodaji je od petka u nekoliko država, uključujući i samu Indiju, potvrdili su za dpa izvori iz kompanije.

Većina Appleovih proizvoda još uvijek se proizvodi u Kini. Međutim, prema nedavnim izvještajima, s obzirom na geopolitičke napetosti, Apple želi uključiti druge zemlje u svoje opskrbne lance, s fokusom na Indiju i Vijetnam.

Ovisnosti opskrbnih lanaca

Šira distribucija proizvodnje također je povezana s ruskim ratom protiv Ukrajine i pandemijom, budući da su ti događaji otkrili velike ovisnosti opskrbnih lanaca o međunarodnim okolnostima.

Indija, koja osigurava državne poticaje za proizvodnju pametnih telefona, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika predstavlja atraktivno tržište u razvoju. Relativno skupi iPhonei ipak još uvijek čine samo mali udio u prodaji pametnih telefona u toj državi.

Ove godine Apple je prvi put otvorio svoje službene trgovine u Indiji.

Izvor: Agencije