Zabrana programiranog kvarenja uređaja u EU od 2025. godine

Zakon o zabrani programiranog kvarenja uređaja je uspješno prošao pregovore s Evropskom komisijom i Evropskim vijećem te bi na snagu trebao stupiti za dvije godine.

Eurozastupnica iz Hrvatske Biljana Borzan godinama se borila da Evropski parlament usvoji ovaj zakon (Pixell)

Kroz dvije godine u Evropskoj uniji će stupiti na snagu zakon koji će zabraniti programirano kvarenje uređaja, olakšati njihov popravak i poboljšati oznake garancija, najavila je eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica za to pitanje.

Evropski parlament je u maju ove godine usvojio izvještaj hrvatske zastupnice socijalista i demokrata koji je, u skladu sa ciljevima zelene tranzicije EU-a, pozvao na trajnije proizvode, ukidanje programiranog kvarenja uređaja, širenje mreže za njihov popravak i poboljšanje oznaka o održivosti proizvoda, javlja Hina.

Ove sedmice zakon je uspješno prošao pregovore s Evropskom komisijom i Evropskim vijećem te bi na snagu trebao stupiti za dvije godine.

Borzan je predstavila rezultate istraživanja koji pokazuju da se više od 50 posto uređaja kvari nakon dvije godine od kupovine, kad prestaje obavezna garancija.

Bijela tehnika prosječno traje tri godine i dva do tri mjeseca, elektronika dvije godine i jedan mjesec, a mali kućanski aparati dvije godine. Čak 94 posto hrvatskih građana smatra da su uređaji prije trajali duže, dodala je Borzan.

Zabrana programiranog kvarenja

Novim zakonom takva bi praksa trebala postati prošlost. Evropska unija će zabraniti programirano kvarenje uređaja, a kazne za proizvođače iznosit će minimalno četiri posto godišnjeg prometa.

„Bilo gdje u Europskoj uniji da se pojavi informacija da je neki uređaj sumnjiv, da ima ugrađeni kvar, sve države se moraju automatski prilagođavati”, rekla je zastupnica Borzan, kazavši da teret dokazivanja neće biti na samim potrošačima nego na regulatornim tijelima.

Novi zakon trebao bi zaustaviti i praksu da se potrošač primora da mijenja potrošnje dijelove ranije nego što je potrebno, kao i stati na kraj tvrdnjama da proizvod neće raditi jednako s potrošnim ili zamjenskim dijelom koji nije od originalnog proizvođača. Zabranit će se i ažuriranje koje negativno utječu na uređaj, kao i da se ona predstavljaju kao nužna.

Mijenjat će se i praksa označavanja, uvođenjem obavezne oznake garantirane trajnosti uređaja. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač duže garantira za svoje uređaje, objasnila je hrvatska europarlamentarka.

„Pošto su promjene doista velike, dali smo dvije godine onima kojih se zakon tiče da se prilagode na nove okolnosti jer ovo nije zakon kojeg možeš donijeti danas i očekivati od onoga koji ga treba provesti da ga provede od sutra.

To su znatne promjene, treba vremena, kako za proizvođače i trgovce da se prilagode novim pravilima, tako i za nacionalne vlade da unesu sve ove novine u zakone”, dodala je Borzan. Prema njenim riječia, „ako se uzme u obzir da je riječ o praksama koje su trajale desetljećima, još dvije godine možemo izdržati da se taj zakon kvalitetno i provede”.

Izvor: Agencije