Neuralink počinje kliničko ispitivanje na ljudima

Nakon što je dobio odobrenje nezavisnog odbora, Neuralink će početi nuditi moždane implantate paraliziranim pacijentima, kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata.

Kompanija Neuralink je u vlasništvu Elona Muska (Reuters)

Kontroverzni biotehnološki startup za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu kompanije.

Nakon što je dobio odobrenje nezavisnog odbora, Neuralink će početi nuditi moždane implantate paraliziranim pacijentima kao dio studije PRIME, koja se provodi kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata, prenio je CNN.

Pacijentima koji će učestvovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se „omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli“, objavila je kompanija u vlasništvu Elona Muska.

Oni s kvadriplegijom zbog povrede vratne leđne moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu se kvalificirati za šestogodišnju studiju. Zainteresirani se mogu prijaviti u registar pacijenata na internet stranici Neuralinka.

Musk već pet godina radi na Neuralinkovom cilju korištenja implantata za povezivanje ljudskog mozga s kompjuterom, no kompanija je do sada provodila testove samo na životinjama. Kompanija se također suočila s nadzorom nakon što je majmun uginuo tokom testiranja projekta 2022. u sklopu nastojanja da se životinja natjera da igra Pong, jednu od prvih videoigara.

U svojoj novoj knjizi o osnivaču Neuralinka, autor Walter Isaacson izvijestio je da je Musk bio inspiriran autorima naučne fantastike kao što je Iain Banks da nastavi s „tehnologijom sučelja čovjek-mašina nazvanom ‘neuralna čipka’ koja se ugrađuje u ljude i može povezati sve njihove misli s kompjuterom“.

Prije nekoliko mjeseci, u maju, Neuralink je objavio da je dobio odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) za klinička ispitivanja na ljudima, a odobrenje je potvrdila agencija u izjavi.

„Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovog sljedećeg poglavlja u Neuralinku“, napisala je kompanija na X-u, platformi društvenih mreža u Muskovom vlasništvu, ranije poznatoj kao Twitter.

Musk je predvidio ispitivanja na ljudima u startupu najmanje četiri puta od 2019. godine, no kompanija nije tražila odobrenje FDA do 2022. Kada je zatražila odobrenje, dobila je odbijenicu, javio je Reuters. Kao razlog bila je navedena zabrinutost za sigurnost zbog migriranja dijelova implantata u druge dijelove mozga i mogućeg oštećenja moždanog tkiva kada se implantati uklone.

Krajem prošle godine Musk je rekao da je Neuralink podnio većinu svoje dokumentacije američkoj Agenciji za hranu i lijekove i da bi mogao započeti testiranje na ljudima u roku od šest mjeseci. Ipak, zaposlenici su tada rekli Reutersu da kompanija žuri na tržište, što je rezultiralo uginućima životinja i saveznom istragom.

Neuralink nije odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada