Mađarska šalje astronauta u svemir poslije nekoliko desetljeća

Astronaut će provesti mjesec na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a 30-dnevna misija uključivat će testiranje različite opreme i provođenje naučnih eksperimenata.

Listu zadataka koje će obavljati astronaut sastavljat će zvaničnici mađarske svemirske industrije i univerziteti (Reuters)

Mađarska potpisuje sporazum s američkom kompanijom Axiom Space prema kojem će ta zemlja poslati još jednog astronauta u svemir nakon nekoliko desetljeća, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Vlada je, u okviru strategije svemirske industrije, nedavno odlučila poslati astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), čija će 30-dnevna misija uključivati testiranje različite opreme i provođenje naučnih eksperimenata, kazao je Szijjarto u Austinu, prenosi Tanjug.

Listu zadataka koje će obavljati astronaut sastavljat će zvaničnici mađarske svemirske industrije i univerziteti, kazao je Szijjarto.

Na listi četiri kandidata

“Ovi testovi će značajno doprinijeti razvoju mađarskih visokotehnoloških industrija s visokom dodatom vrijednošću, bilo da se radi o zdravstvenim naukama ili bilo kojem drugom razvoju koji je povezan s modernim industrijama”, rekao je ministar.

Mađarski astronaut će biti dio četvoročlane međunarodne misije, dodao je Szijjarto.

Prema sporazumu, misija će biti pokrenuta između oktobra 2024. i početka 2025. godine, rekao je.

Mađarska je suzila listu kandidata za svemirsku misiju na četiri osobe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada