Platforma X će prikupljati biometrijske podatke svojih korisnika

Prikupljanje biometrijskih podataka, koji se odnose na fizičke atribute osobe kao što su skeniranje lica ili otisak prsta, namenjeno je korisnicima usluge X Premium.

Kompanija X, ranije Twitter, procijenjena je 19 milijardi dolara na osnovu plana kompenzacije za zaposlene
Pozivajući se na ažuriranu politiku privatnosti X, ova platforma će moći da prikuplja i informacije o obrazovanju korisnika i poslovima koje je radila u prošlosti (EPA)

Platforma X (Tviter) prikupljat će biometrijske podatke svojih korisnika, javlja Tanjug.

Prikupljanje biometrijskih podataka, koji se odnose na fizičke atribute osobe kao što su skeniranje lica ili otisak prsta, namijenjeno je korisnicima usluge X Premium, navodi BBC.

Pozivajući se na ažuriranu politiku privatnosti X, ova platforma će moći da prikuplja i informacije o obrazovanju korisnika i poslovima koje je radila u prošlosti.

Nova politika od 29. septembra

U saopštenju X se navodi: “Možemo da prikupljamo i koristimo vaše lične podatke (kao što su vaša historija zaposlenja, historija obrazovanja, preferencije pri zapošljavanju, veštine i sposobnosti, aktivnost traženja posla i angažovanje i tako dalje) da bismo vam preporučili potencijalne poslove, da bismo ih podijelili sa potencijalnim poslodavcima kada se prijavljujete za posao, kako biste poslodavcima omogućili da pronađu potencijalne kandidate i prikazali vam relevantnije oglašavanje.”

Nova politika privatnosti stupa na snagu 29. septembra.

Profesorica Liberty Vittert sa Washingtonskog univerziteta u Sent Luisu je rekla da je ovaj potez u skladu sa novom politikom platforme X, ali i upozorila da korisnici “moraju da budu oprezni”.

Poslodavci bi mogli da donose odluke o zapošljavanju na osnovu objava korisnika ili naloga koje dotična osoba prati na platformi X, kazala je Vittert.

Izvor: Agencije