Erdogan pozvao Muska da otvori Teslinu tvornicu u Turskoj

Turski dobavljači već sarađuju s Teslom, a Turska je među najvažnijim kandidatima za narednu tvornicu tog proizvođača električnih automobila, potvrdio je Elon Musk.

Erdogan i Musk su razgovarali u Turskoj kući, nedaleko Ujedinjenih naroda u New Yorku (AFP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od izvršnog direktora kompanije „Tesla“, Elona Muska da izgradi tvornicu u Turskoj, objavila turska Uprava za komunikacije.

Erdogan i Musk su razgovarali u Turskoj kući, nedaleko Ujedinjenih naroda u New Yorku, javila je Anadolija. Erdogan je doputovao u SAD, gdje će učestvovati na 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Musk je rekao da mnogi turski dobavljači već sarađuju s „Teslom“ i da je Turska među najvažnijim kandidatima za narednu tvornicu tog proizvođača električnih automobila. Kompanija zasad nije komentarisala navode turske strane.

Saradnja na polju umjetne inteligencije i Starlinka

Erdogan je, kako je navela turska Uprava za komunikacije, na sastanku sa Muskom također rekao da je Ankara otvorena za saradnju na polju umjetne inteligencije, ali i oko Starlinka.

Prema istom izvoru, Musk je rekao da SpaceX želi da sarađuje s turskim vlastima kako bi dobili dozvolu da satelitske usluge Starlinka budu dostupne Turskoj, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije