Britanija će zabraniti Kini učešće u dijelu foruma o AI-ju

Kini bi moglo biti dozvoljeno da djelimično prisustvuje prvom danu dvodnevnog samita o sigurnosti vještačke inteligencije, uslijed zabrinutosti zbog špijunskih aktivnosti.

Na samitu će biti oblikovan pristup međunarodne zajednice vještačkoj inteligenciji u narednim godinama (Reuters/Ilustracija)

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak razmatra mogućnost da zabrani kineskim zvaničnicima da prisustvuju dijelu samita o sigurnosti vještačke inteligencije (AI) u novembru, usred sve veće zabrinutosti zbog široko rasprostranjenog špijuniranja zapadnih vlada od Pekinga.

Downing Street je već uputio poziv Kini da prisustvuje samitu, koji će biti održan početkom novembra u Bletchley Parku, a na kojem će biti oblikovan pristup međunarodne zajednice AI-ju u narednim godinama, prenosi Tanjug.

Nakon što je nedavno Times objavio da je britanski parlamentarni istraživač uhapšen u martu zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, kineskim zvaničnicima moglo bi biti dozvoljeno da prisustvuju prvom danu dvodnevnog samita samo djelimično, uslijed zabrinutosti zbog njihovih špijunskih aktivnosti, prenosi Guardian, pozivajući se na neimenovane izvore uključene u organizaciju skupa.

Poziv Pekingu bio je jedan od najosjetljivijih elemenata planiranja samita, navode izvori.

Veliki globalni samit u novembru

Britanski zvaničnici istražuju mogućnost pozivanja Kine na samo jedan od dva dana, pošto obavještajni stručnjaci pojačavaju svoja upozorenja da ta zemlja vrši opsežno špijuniranje u Velikoj Britaniji i drugim zapadnim zemljama.

Britanski premijer je više puta ukazivao na značaj saradnje s Pekingom, a nedavno se sastao s kineskim premijerom Li Qiangom na marginama sastanka G20 u New Delhiju, s kojim je, pored ostalih tema, razgovarao i o AI-ju.

“Velika Britanija će ovog novembra biti domaćin prvog velikog globalnog samita o sigurnosti AI-ja, koji će okupiti ključne zemlje, kao i vodeće kompanije, istraživače i civilno društvo, da pokrenu ciljane, brze međunarodne akcije u pravcu sigurnog i odgovornog razvoja tehnologije”, saopćio je glasnogovornik britanske vlade.

Sunak je najavio samit u junu, nakon upozorenja stručnjaka iz industrije AI-ja da bi se ta tehnologija mogla koristiti za dezinformacije i prevare i da može biti prijetnja cijelom čovječanstvu.

Izvor: Agencije