TikTok kažnjen s 345 miliona eura zbog rukovanja podacima djece u EU-u

Platforma za kratke videozapise u kineskom vlasništvu, čija je popularnost brzo rasla kod tinejdžera diljem svijeta, prekršila je niz zakona EU-a.

TikTok je kažnjen s 345 miliona eura zbog kršenja zakona o privatnosti u vezi s obradom osobnih podataka djece u Evropskoj uniji (EPA)

TikTok je kažnjen s 345 miliona eura zbog kršenja zakona o privatnosti u vezi s obradom osobnih podataka djece u Evropskoj uniji, saopćio je u petak vodeći regulator u Evropskoj uniji, javlja Hina.

Platforma za kratke videozapise u kineskom vlasništvu, čija je popularnost brzo rasla kod tinejdžera diljem svijeta, prekršila je niz zakona EU-a o privatnosti između 31. jula 2020. i 31. decembra 2020., objavila je saopćenjem irska Komisija za zaštitu podataka (DPC).

Ovo je prvi put da je DPC, vodeći regulator u EU za puno važnih globalnih tehnoloških tvrtki kaznio TikTok u vlasništvu ByteDancea.

Brojne globalne kompanije odabrale su Irsku za regionalno  središte pa je DPC jedan od ključnih regulatora.

Glasnogovornik TikToka objavio je da se ne slaže s odlukom, posebice s visinom novčane kazne te da većina kritika više nije relevantna zbog mjera koje je TikTok uveo prije početka istrage DPC-a u septembru 2021.

Stroža roditeljska kontrola

DPC navodi da je, između ostalog, TikTok račune korisnika mlađih od 16 godina 2020. godine, prema zadanim postavkama stavio na “javno” te da TikTok nije provjerio je li korisnik zapravo roditelj ili skrbnik djeteta u slučaju povezivanja računa.

TikTok je u novembru 2020. dodao strožu roditeljsku kontrolu obiteljskom uparivanju te je promijenio zadanu postavku za sve registrirane korisnike mlađe od 16 godina u “privatno” u januaru 2021.

TikTok je u petak rekao da planira dodatno ažurirati svoje postavke o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih računa bile jasnije te da će privatni račun biti unaprijed odabrana postavka za nove korisnike od 16 do 17 godina kada se kasnije registriraju za aplikaciju što će uvesti već ovaj mjesec.

DPC je dao TikToku rok od 3 mjeseca za usklađivanje pravila sukladno odluci.

Izvor: Agencije