Rusija zaprijetila blokadom WhatsAppa

‘Pojava neprijateljskih kanala koji sadrže zabranjene informacije rezultirat će zahtjevom za momentalnim uklanjanjem, u slučaju odbijanja i blokiranjem aplikacije’, upozorio je Roskomnadzor.

Posebna ruska agencija pratila je su nove opcije 'Kanali' koju je otvorio WhatsApp u nekim zemljama i koje su im se učinile sumnjivim (EPA)

Ruska savezna agencija za nadzor informacijskih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor) objavila je da bi pristup WhatsAppu mogao biti blokiran ako se u njegove novootvorene kanale uvrste ilegalne informacije.

U saopćenju Roskomnadzora, na koje se poziva Anadolija, razmatrane su nove opcije „Kanali“ koju je otvorio WhatsApp u nekim zemljama te je navedeno kako se ruski zakoni primjenjuju na sve kompanije.

„To uključuje aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže usmjerene na ruske korisnike. Pojava neprijateljskih kanala koji sadrže zabranjene informacije rezultirat će zahtjevom za njihovim momentalnim uklanjanjem, u slučaju odbijanja će rezultirati blokiranjem aplikacije“, upozoreno je.

Facebook i Instagram već blokirani

Ruskim institucijama i pojedincima savjetuje se da koriste domaće aplikacije.

Kompanija Meta, koja posjeduje WhatsApp, definirana je kao „ekstremistička organizacija“ na temelju toga što je „širila ilegalne informacije“ u Rusiji, dok je pristup Facebook i Instagram platformama te kompanije blokiran prošle godine.

Izvor: Agencije