NASA dobila zadatak da poboljša istraživanja NLO-a

Američka vlada više puta objavila je informacije o temi o kojoj se nekad službeno nije govorilo – u novom izvještaju ocjenjuje da su neidentificirani leteći objekti ‘jedna od najvećih tajni planete’.

Širom svijeta primijećeni su objekti na nebu koji ne mogu biti identificirani kao baloni, letjelice ili prirodni poznati fenomeni (AP)

Posebna radna grupa preporučila je Američkoj aeronautičkoj i svemirskoj agenciji (NASA) da poboljša prikupljanje informacija o neidentificiranim letećim objektima (NLO), odnosno kako ih vlada sada zove „neidentificiranim anomalnim fenomenima“, i da više pomaže Pentagonu da ih detektira.

NASA je, u saopćenju koje prati izvješće, objavila da analizira zaključke i preporuke izvještaja nezavisnih stručnjaka, ali je ipak uspostavila novu funkciju – direktora za istraživanje neidentificiranih anomalnih fenomena (Unidentified Anomalous Phenomena, UAP), javlja Reuters.

NASA-ina radna grupa, koju čine stručnjaci iz područja koja se kreću od fizike do astrobiologije, objavila je izvještaj nakon što je u junu održala prvi javni sastanak.

Kako razumjeti neidentificirane anomalne fenomene?

„NASA ima niz postojećih i planiranih sredstava za posmatranje Zemlje i svemira, zajedno s opširnom arhivom historijskih i aktuelnih skupova podataka, što bi se trebalo direktno koristiti da bi se razumjelo neidentificirane anomalne fenomene“, navodi se.

„Premda NASA-ina flota satelita za praćenje Zemlje obično nema prostornu rezoluciju da detektira relativno malene objekte, kao što su UAP-ovi, njihovi najmoderniji senzori mogu se direktno koristiti za praćenje stanja lokalnih zemaljskih, okeanskih i atmosferskih uvjeta koji se prostorno i vremenski podudaraju s UAP-ovima koji su prvo bili detektirani drugim metodama. NASA-ina sredstva tako mogu imati ključnu ulogu da se direktno utvrdi jesu li neki okolišni faktori povezani s nekim prijavljenim UAP ponašanjima ili događajima“, dodaje se u izvještaju.

Priroda nauke je da istražuje nepoznato

Američka vlada posljednjih je nekoliko godina više puta objavila informacije koje je prikupila u vezi ove teme o kojoj se nekad službeno gotovo nije govorilo. Novi izvještaj ocjenjuje da su UAP-ovi „jedna od najvećih tajni planeta“.

„Širom svijeta primijećeni su objekti na nebu koji ne mogu biti identificirani kao baloni, letjelice ili prirodni poznati fenomeni, ali ograničen je broj visokokvalitetnih opažanja. Priroda nauke je da istražuje nepoznato i podaci su jezik koji naučnici koriste kako bi otkrili tajne našeg univerzuma“, navodi se u izvještaju NASA-ine radne grupe.

„Uprkos mnogobrojnim izvještajima i viđenjima, izostanak konzistentnih, detaljnih i selektiranih opažanja znači da trenutno nemamo skup podataka koji je potreban za definitivne, naučne zaključke o UAP-ovima“, zaključeno je.

Izvor: Agencije