Izložba slika vještačke inteligencije koja propituje suštinu kreativnosti

Izložba slika ‘Zagreb Art Singularity: When AI Meets’, koju autorski supotpisuje vještačka inteligencija i kojom se skreće pažnja na njeno mjesto u budućnosti, otvorena je u hrvatskoj prijestolnici.

Jedna od komponenti izložbe se odnosi na propitivanje budućnosti umjetnosti i čovjekove uloge u njoj, koja se može promijeniti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vještačka inteligencija (AI) svakodnevno nalazi sve veću primjenu u životima ljudi: upravljanje saobraćajem, medicina, razvoj novih lijekova, tehnologija… Bili toga svjesni ili, “mašine” su mnogo veći dio ljudskog društva nego što to na prvu djeluje.

Kako ta tehnologija napreduje tako se širi polje njene primjene, a polako, ali sigurno zalazi u domenu kreativnosti, što se između ostalog pokušava istaknuti jedinstvenom izložbom “Zagreb Art Singularity: When AI Meets”, koju autorski supotpisuje upravo vještačka inteligencija.

Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institutea, navodi da je “Zagreb Art Singularity” prvi projekt iz koncepta koji su nazvali “AI Art Singularity”, te ističe da se radi o prvom takvom projektu u svijetu, a moguće i prvoj, ili među prvih nekoliko izložbi slika koje je napravila vještačka inteligencija – ili bolje rečeno koje su napravljene u saradnji sa vještačkom inteligencijom. Kako navodi, projekt ima tri dimenzije.

“Motivacija za pokretanje ovako nečega je bila činjenica da se AI tehnologija jako brzo razvija i da ima ogroman utjecaj na društvo i vrlo vjerojatno na cijelu civilizaciju. Pitali smo se kako što bolje i što brže tako značajnu tehnologiju opće primjene, približiti općoj populaciji. I tako je nastao AI Art Singularity.”

Momčilović ističe da su procijenili da će kroz umjetnost i njenu vizuelnu komponentu postići taj rezultat.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Organizator izložbe navodi da je prva dimenzija tehnološko-edukativna, odnosno želja da osvijeste i zainteresiraju ljude za AI kao tehnologiju.

“Potaknuti ih da je koriste, da se na nju naviknu, i još važnije da stvore naviku kontinuiranog učenja i praćenja svega što se dešava u tome području. Vjerujemo da je najvažnija upravo ta društvena komponenta.”

Druga dimenzija je akademsko istraživačka, dodaje, gdje žele potaknuti i produbiti diskusiju o raznim aspektima koje generativna AI donosi. Momčilović napominje da je vrlo interesantno pitanje intelektualnog vlasništva i autorstva takvih dijela te da će te stvari jako ovisiti i o pojedinim zakonskim okvirima različitih zemalja.

Treća komponenta se odnosi na propitivanje budućnosti umjetnosti i čovjekove uloge u njoj, koja se može promijeniti.

“Jedna od pretpostavki je da će doci do demokratizacije ali i komoditizacije umjetnosti, a moguće i donekle do redefinicije toga što smatramo umjetničkim djelima. Puno je pitanja i mi smo ih željeli adresirati što više kroz ovaj projekt.”

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Iako se fokus stavlja na kreativne mogućnosti vještačke inteligencije, ipak treba shvatiti da AI nije iznenadno samostalno donio odluku da stvara slike i umjetnost, bez ikakvog upliva čovjeka.

Momčilović kaže da se organizatorima čini da AI ovdje nije samo alat, nego partner u kreativnom procesu.

“Ali namjerno nismo isticali autore promptova na osnovu kojih su napravljene slike, jer je poruka upravo da takve stvari danas može napraviti bilo tko, uz malo edukacije, vježbe i interesa. Sve slike su rađene u programu MidJourney, a on radi na osnovu promptova – riječi kojima se opisuje nečija ideja – i uz neke dodatne parametre koji se mogu postaviti.”

U osnovi, generativna AI koristi algoritme za analizu velikog broja podataka i stvaranje novih, originalnih slika temeljenih na tim podacima, pojašnjava organizator izložbe. Napominje da vještačka inteligencija nije potpuno autonomna, odnosno da čovjek obično definira parametre i daje smjernice za ono što želi vidjeti.

“Na primjer, može se odabrati stil, boje ili tematski elementi. AI zatim koristi te smjernice za generiranje slike koja je u skladu s tim zahtjevima. Upravo taj odnos zamagljuje razliku između umjetnika i umjetničkog djela (ako ih tako možemo zvati) i tjera nas da propitujemo samu suštinu kreativnosti.”

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Organizator izložbe “Zagreb Art Singularity: When AI Meets” se osvrnuo i na budućnost koju kreira vještačka inteligencija i hoće li ona biti uobičajena i prihvaćena poput one koju stvaraju ljudi. Prognozira da nas u toj oblasti čeka jako zanimljivo razdoblje i ozbiljne debate u vezi toga šta je i šta nije umjetnost i koja je njena kvaliteta.

“I mi smo za našu izložbu dobili povremene kritike, koje su propitivale što ovakva djela predstavljaju. I to je upravo bio cilj naše izložbe. Vjerujem da će na ovaj način puno veći broj ljudi dobiti priliku da se izrazi, danas kroz vizualnu umjetnost, slike, ali uskoro i 3D skulpture, ili muziku ili neke druge modalitete.”

Samim time, dodaje, kvaliteta bi mogla skočiti.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Momčilović je napravio paralelu sa porastom upotrebe naprednije tehnologije u fotografiji, a kako kaže, digitalni aparati su je učinili dostupnom gotovo svima.

“Samim time je nastao ogroman broj fotografija upitne kvalitete, ali one najbolje su čini mi se, nevjerojatno napredovale, u tih par desetljeća. Sve što je lijepo ili ostavlja neki dojam na ljude, će vrlo vjerojatno biti prihvaćeno. Jedna od tema koju smo dotaknuli i na predavanju na eventu otvaranja, jeste i povezanost umjetnosti i emocija i kako se taj odnos mijenjao kroz povijest.”

Ono na šta su organizatori posebno ponosni jeste da su gotovo svi komentari u knjizi dojmova, uz jedan izuzetak, bili izrazito pozitivni. Oko drže i na drugim vidovima umjetnosti koje je kreirala vještačka inteligencija.

“I mi kao organizatori pratimo područje AI-ja i alata koji se stvaraju velikom brzinom. U idućoj fazi nam je ideja organizirati ovakav projekt u drugim sredinama, u Hrvatskoj, regiji ali i po svijetu. A vrlo je moguće da ćemo u nekim budućim fazama razmatrati mogućnost prikaza sposobnosti umjetne inteligencije i kroz druge modalitete. U svakom slučaju, ovaj projekt otvara mogućnosti suradnje sa mnogim umjetnicima i institucijama koje istražuju u sličnim područjima.”

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Izložba “Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation” je postavljena u hotelu Zonar Zagreb, gdje će se moći pogledati do 22. septembra. Završetak izložbe i ovog segmenta projekta će biti na najvećoj regionalnoj poslovnoj konferenciji – Weekend Media Festivalu, kaže Momčilović.

“S obzirom na kontakte koji su se generirali već u prvih nekoliko dana, vrlo je moguće da će uskoro biti organizirane nove verzije ovoga projekta na novim lokacijama i sa novim partnerima projekta.”

(Ustupljeno Al Jazeeri)
Izvor: Al Jazeera