Von der Leyen: Razviti mjere za zaštitu od rizika AI-ja

Značajno je da čak i kreatori i pronalazači vještačke inteligencije pozivaju političke lidere da reguliraju ovu oblast, kaže predsjednica Evropske komisije.

Ključno pitanje je kako koristiti tehnologije koje se brzo mijenjaju, rekla je Ursula Von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je potrebno razviti mjere na globalnom nivou za zaštitu od rizika povezanih s razvojem vještačke inteligencije (AI).

“Vjerujem da Evropa i partneri moraju razviti novi globalni okvir za rizike povezane s AI-jem. To bi nas trebalo zaštititi od sistemskih društvenih rizika i istovremeno podstiče ulaganja u sigurne i odgovorne sisteme AI-ja”, kazala je na ona u New Delhiju, saopćila je Evropska unija.

Prema njenim riječima, ključno pitanje je kako koristiti tehnologije koje se brzo mijenjaju, prenosi Tanjug.

‘Doprijeti do šire zajednice UN-a’

“Značajno je da čak i kreatori i pronalazači AI-a pozivaju političke lidere da reguliraju ovu oblast. U EU smo uveli prvi zakon o AI-ju 2020. godine. Želimo promovirati inovacije dok gradimo povjerenje“, rekla je Von der Leyen.

Na globalnom nivou, dodala je, “postoji potreba da se dopre do šire zajednice Ujedinjenih naroda“.

Smatra da će biti potrebno “tijelo slično IPCC-u [Međuvladin panel za klimatske promjene]”, a za to je potrebno više rada s naučnicima, preduzetnicima i inovatorima.

“Oni moraju pružiti znanje o rizicima povezanim s AI-jem, kao i o potencijalnim koristima za čovječanstvo“, zaključila je predsjednica EK-a.

Izvor: Agencije