Hakeri mjesecima pristupali podacima britanske izborne komisije

Hakeri su prvi put pristupili sistemima Izborne komisije Velike Britanije u augustu 2021. godine, ali je cyber napad otkriven tek u oktobru 2022. godine.

'Neprijateljski raspoloženi akteri' mogli su da pristupe podacima o imenu i adresi bilo koga u Velikoj Britaniji ko se registrirao za glasanje između 2014. i 2022. godine, kao i imenima onih koji su registrirani kao glasači u inostranstvu (EPA - Ilustracija)

Hakeri su 15 mjeseci, tokom 2021 i prošle godine neprimijećeno pristupali biračkim spiskovima u Velikoj Britaniji, saopštila je Izborna komisija, dodavši da je riječ o “kompleksnom cyber napadu”.

“Neprijateljski raspoloženi akteri” mogli su da pristupe podacima o imenu i adresi bilo koga u Velikoj Britaniji ko se registrirao za glasanje između 2014. i 2022. godine, kao i imenima onih koji su registrirani kao glasači u inostranstvu, navodi se u saopštenju, a prenosi Bloomberg.

Dodaje se da su hakeri prvi put pristupili sistemima Izborne komisije u augustu 2021. godine, ali da je cyber napad otkriven tek u oktobru 2022. godine.

Hakerski napadi

Iz Komisije su naglasili da ne postoji “veliki rizik” za pojedince čijim podacima su hakeri pristupili.

“Napad nije imao utjecaja na izborni proces”, navodi se u saopštenju i dodaje da zasad nije poznato ko je odgovoran za napad.

Istovremeno, britanska Izborna komisija je potvrdila da je njen sistem elektronske pošte također hakiran.

Izvršni direktor Izborne komisije Shaun McNally naveo je u saopštenju da Komisija još nije u stanju da zna kojim podacima su hakeri pristupili.

Dodao je da svako ko je bio u kontaktu sa Komisijom ili se registrirao za glasanje između 2014. i 2022. godine “treba da bude na oprezu zbog neovlaštenog korištenja ili objavljivanja ličnih podataka”.

Izvor: Agencije