Najveći proizvođač čipova na svijetu gradi fabriku u Njemačkoj

Prema izvorima, njemačka vlada podržat će izgradnju fabrike s pet milijardi eura.

TSMC je jedan od nekoliko proizvođača čipova, uključujući Intel i Wolfspeed, koji žele osigurati državna sredstva za izgradnju tvornica u Evropi (Reuters)

Upravni odbor tajvanskog proizvođača poluvodiča TSMC odlučio je izgraditi fabriku u njemačkom gradu Dresdenu, objavio je list Handelsblatt pozivajući se na vladine izvore.

Prema izvorima, njemačka vlada podržat će izgradnju tvornice s pet milijardi eura.

Njemačko ministarstvo ekonomije odbilo je komentirati, prenosi Hina.

TSMC, najveći proizvođač čipova na svijetu, od 2021. pregovara s njemačkom saveznom državom Saskom o izgradnji proizvodnog pogona u Dresdenu.

Upravljat će fabrikom u zajedničkom pothvatu s partnerima iz Boscha, Infineona i NXP-a, rekli su izvori za Handelsblatt.

Gradnja u Evropi

Nakon što upravni odbor TSMC-a da zeleno svjetlo, kompanija koja planira koristiti fabriku u Dresdenu prvenstveno za proizvodnju čipova za automobilsku industriju, pisat će pismo namjere Berlinu sa ciljem finansiranja, dok će konačnu odluku trebati donijeti Evropska komisija, prema izvještaju.

TSMC je jedan od nekoliko proizvođača čipova, uključujući Intel i Wolfspeed, koji žele osigurati državna sredstva za izgradnju fabrika u Evropi.

Brisel i zemlje članice EU-a guraju domaću proizvodnju nudeći milijarde državnih subvencija kako bi smanjile ovisnost o azijskim dobavljačima i ublažile globalnu nestašicu čipova koja je stvorila probleme za proizvođače automobila.

Izvor: Agencije