Američki naučnici drugi put postigli energetski dobitak pomoću nuklearne fuzije

Iz State Departmenta navode kako je riječ o ‘velikom naučnom dostignuću koje će otvoriti put napretka nacionalne odbrane i budućnosti čiste energije’.

Naučnici su fokusirali laser na metu kako bi spojili dva lakša atoma u jedan teži i tako oslobodili energiju (AP)

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježili su neto energetski dobitak fuzijskom reakcijom drugi put od decembra, u nastojanjima da pronađu čisti izvor energije, objavljeno je iz Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore.

Stručnjaci ove kalifornijske laboratorije ponovili su uspjeh fuzijskog paljenja u eksperimentu napravljenom u pogonu National Ignition Facility (NIF) 30. jula i proizveli više energije nego što je to bilo u decembru, navode iz Lawrewnce Livermora u nedjelju, prenose agencije.

Dodaju kako se konačni rezultati i dalje analiziraju.

Industrijski nivo

Reakcija nuklearne fuzije uključuje spajanje dva atomska jezgra kako bi se dobilo jedno, značano teže, uz oslobađanje ogromnih količina energije.

Naučnici znaju već skoro pola stoljeća za fuzijske sile Sunca i decenijama pokušavaju razviti fuziju na Zemlji kako bi došli do neograničenog, čistog i sigurnog izvora energije kako bi se izborili sa klimatskim promjenama.

Ukoliko tehnologija fuzijske reakcije i dalje bude razvijana, može biti korištena za proizvodnju energije na industrijskom nivou.

Iz američkog State Departmenta navode kako je riječ o “velikom naučnom dostignuću koje će otvoriti put napretka nacionalne odbrane i budućnosti čiste energije”.

Lasersko paljenje

Naučnici su fokusirali laser na metu kako bi spojili dva lakša atoma u jedan teži i tako oslobodili energiju.

Taj eksperiment je nakratko postigao fuzijsko paljenje koje je imalo energetsko oslobađanje od 3,15 megadžula, a laser je isporučio 2.05 megadžula na metu, objašnjavaju iz američkog Ministarstva energije.

Dodaju kako je, drugačije rečeno, dobijeno više energije fuzijom nego što je dato laserom kako bi se ona desila.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada