Krčenje Amazonije opada, uništeno dvije trećine šume manje nego prošle godine

Satelitske snimke brazilske agencije za svemirska istraživanja INPE pokazuju da je u julu raskrčeno 500 kvadratnih kilometara prašume, što je za 66 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Stručnjaci su pozdravili usporavanje deforestacije pod Lulinom vladom, no i pozvali na daljnji oprez u nadolazećim mjesecima kad je sezona najvećih požara (Reuters)

Deforestacija Amazonije u julu je pala na najmanji mjesečni nivo od 2017. godine, pokazuju podaci brazilskih vlasti, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Satelitski snimci brazilske agencije za svemirska istraživanja INPE pokazuju da je u julu raskrčeno 500 kvadratnih kilometara prašume, što je za 66 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

U prvih sedam mjeseci godine deforestacija je kumulativno pala za 42,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju preliminarni podaci INPE-a.

Uzastopni padovi u junu i julu posebno su obećavajući jer se u tim mjesecima ranije bilježila najveća deforestacija pošto se radi o sušem razdoblju.

Sastanak amazonskih država

„Vidimo preokret u krivulji rasta krčenja šuma”, rekao je sekretar Ministarstva okoliša Joao Paulo Capobianco novinarima u Brasiliji.

Ovi podaci stižu uoči sastanka brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve sa čelnicima amazonskih država na skupu u sjevernom Brazilu, na temu zaštite najveće svjetske prašume. Lula je rekao da će se na skupu po prvi put pokušati usaglasiti zajednički pristup zaštiti te regije, što će uključivati pitanja sigurnosti na granicama i zahtjev privatnim firmama da budu dio pošumljavanja 30 miliona hektara.

Ljevičarski predsjednik ponovo je preuzeo vodstvo Brazila u januaru obećanjima da će stati na kraj deforestaciji do 2030. godine, nakon ubrzanja krčenja pod prethodnim predsjednikom Jairom Bolsonarom, koji je otklanjao regulacije o zaštiti okoliša, piše agencija Reuters.

Stručnjaci su pozdravili usporavanje deforestacije pod Lulinom vladom, no i pozvali na daljnji oprez u nadolazećim mjesecima kad je sezona najvećih požara.

Izvor: Agencije