‘James Webb’ snimio posljednje faze života zvijezde

Zvijezde poput Sunca okončavaju svoje živote u fazi ‘bijelih patuljaka’, tako što odbacuju vanjske omotače, te zatim formiraju prelijepe planetarne nebule.

Analizom fotografija, astronomi se nadaju da će saznati više o složenim procesima koji stvaraju strukture nebula i životnim ciklusima zvijezda (NASA - Ilustracija)

Fotografije snimljene teleskopom „James Webb“ pokazuju posljednje faze života zvijezde, takozvanog bijelog patuljka, udaljene od Zemlje gotovo 2.600 svjetlosnih godina.

Na fotografijama koje je objavio međunarodni tim astronoma vidi se struktura kružnog oblika sa rupom u sredini, nazvana prstenolika nebula, prenosi Tanjug.

Nebula je izraz koji se koristi za zvijezdu koja u trenucima smrti izbacuje svoj materijal u svemir, kada proizvodi prstenove živopisnih boja, mjehure koji se šire i pucaju, kao i oblake i prašinu. Kako prenosi The Guardian, slična sudbina čeka i Sunce za nekoliko milijardi godina.

Analiza složenih procesa

Objavljene fotografije prikazuju ne samo strukturu nebule, već i unutrašnje područje oko njenog centralnog „bijelog patuljka“, zvijezde ogromne gustine, koja je otprilike veličine planete.

„Očekuje se da zvijezde poput Sunca okončaju svoje živote u fazi bijelih patuljaka, tako što će odbaciti svoje vanjske omotače, koje zatim formiraju prelijepe planetarne nebule koje su osvijetljene zračenjem njihovih vrelih centralnih zvijezda, odnosno bijelih patuljaka“, rekao je Mike Barlow, profesor emeritus fizike i astronomije na Londonskom Univerzitetu, ujedno i vođa astronomskog tima.

Šarene trake u nebuli stvaraju elementi koji emitiraju svjetlost na različitim valnim duljinama. Analizom fotografija, astronomi se nadaju da će saznati više o složenim procesima koji stvaraju strukture nebula i životnim ciklusima zvijezda i elementima koje bacaju u svemir.

Izvor: Agencije