AFP tužio Muskovu platformu X

Agencija France Presse je podnijela tužbu protiv platforme X Elona Muska, ranije poznate kao Twitter, optužujući je da odbija razgovor o potencijalnom plaćanju za distribuciju sadržaja te agencije.

Musk je kritizirao AFP-ov potez (AFP)

Agencija France Presse (AFP) objavila je u srijedu da je podnijela tužbu u Parizu protiv platforme X Elona Muska, ranije poznate kao Twitter, optužujući je da odbija razgovor o potencijalnom plaćanju za distribuciju sadržaja te novinske agencije.

Francuska je 2019. usvojila regulativu o “srodnim pravima” koja prisiljava velike internetske platforme da započnu pregovore s izdavačima koji traže naknadu za vijesti, prenosi Hina.

“Agencija France Presse izrazila je zabrinutost zbog jasnog odbijanja Twittera (nedavno preimenovanog u ‘X’) da uđe u raspravu u vezi s provedbom srodnih prava…”, stoji u saopćenju novinske agencije.

Musk je kritizirao AFP-ov potez objavom na X-u.

Dogovori kompanija

“Ovo je bizarno. Oni žele da im platimo za promet na njihovim stranicama gdje oni zarađuju prihod od oglašavanja, a mi ne!?”, poručio.

X nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Francusko protumonopolsko tijelo 2021. je kaznilo Google s 500 miliona eura zbog nepoštivanja spomenutih pravila.

Od tada se Google obavezao riješiti spor i najavio je dogovore s AFP-om i nekoliko drugih vodećih francuskih novinskih kuća.

Facebook je također potpisao ugovore s nekim francuskim izdavačima.

Izvor: Agencije