Astronauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

U trenutku pristajanja, i kapsula ‘Crew Dragon’ i svemirska stanica bili su pozicionirani otprilike 420 kilometara iznad Australije.

Kapsula, koja prevozi tim od četiri astronauta dodijeljena za misiju 'Crew-7' stigla je na predviđenu lokaciju, objavila je NASA (EPA)

Četiri astronauta u kapsuli „Crew Dragon“ stigla su do Međunarodne svemirske stanice nakon jednodnevnog putovanja, javlja Anadolija.

„Kapsula, koja prevozi tim od četiri astronauta dodijeljena za misiju ‘Crew-7’ stigla je na predviđenu lokaciju“, objavila je NASA na platformi X (Twitter).

U trenutku pristajanja, i kapsula „Crew Dragon“ i svemirska stanica bili su pozicionirani otprilike 420 kilometara iznad Australije.

Šestomjesečna misija

Među četiri astronauta su vođa tima Jasmin Moghbeli iz NASA-e, danski astronaut Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije (ESA), Satoshi Furukawa iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) i kosmonaut Konstantin Borisov iz ruske Federalne svemirske agencije (Roskosmos).

Svrha misije je transport nove posade astronauta na svemirsku stanicu na šestomjesečnu misiju, koja preuzima operacije od astronauta „Crew-6“ koji su na stanici bili oko 190 dana.

Astronauti „Crew-7“ će provesti oko pet dana preuzimajući operacije od astronauta „Crew-6“.

Kapsula „Crew Dragon“ lansirana je sa svemirske stanice Kennedy u Floridi, pomoću SpaceX-ove rakete „Falcon 9“.

Izvor: Agencije