Četiri astronauta poletjela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Astronauti bi u nedjelju trebali stići u orbitirajuću laboratoriju u SpaceX kapsuli i zamijeniti četiri astronauta koji tamo žive od marta.

Astronauti će u orbiti provesti oko šest mjeseci (Anadolija)

Četiri astronauta iz četiri zemlje poletjela su u subotu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) sa Svemirskog centra Kennedy na Floridi letjelicom kompanije SpaceX.

Oni bi u nedjelju trebali stići u orbitirajuću laboratoriju u SpaceX kapsuli i zamijeniti četiri astronauta koji tamo žive od marta.

Na polijetanje pred zoru iz svemirskog centra Kennedy, astronautici NASA-e, komandirki misije Jasmin Moghbeli, pridružile su se kolege iz Danske, Japana i Rusije.

Moghbeli, porijeklom iz Irana, rekla je da sastav njene posade pokazuje “šta se može ostvariti kada se radi u slozi”, prenijela je Anadolija.

‘Zajedno istražiti svemir’

Sa njom u šestomjesečnoj misiji su Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije, Japanac Satoshi Furukawa i ruski astronaut Konstantin Borisov.

“Da bismo istražili svemir, moramo to učiniti zajedno”, rekao je generalni direktor Evropske svemirske agencije, Josef Aschbacher nekoliko minuta prije polijetanja.

“Istraživanje svemira je zaista globalno, a međunarodna saradnja je ključna”, dodao je.

Astronauti će u orbiti provesti oko šest mjeseci.

Letjelica će do MSS-a, koji je na visini od 420 kilometara iznad Zemlje, putovati više od 24 sata i trebali bi se spojiti sa stanicom u nedjelju oko 17:39 sati.

Izvor: Agencije