Kompanije ulažu 235 miliona dolara u razvoj umjetne inteligencije

Google, Amazon, Nvidia ili Intel ulažu značajna sredstva u startup Hugging Face, pa se sada vrijednost ove kompanije procjenjuje na 4,5 milijardi dolara.

Startup Hugging Face omogućava stručnjacima za razvoj umjetne inteligencije da slobodno dijele i testiraju rad u saradnji s drugim učesnicima (EPA)

Najveće tehnološke kompanije u SAD-u, među kojima su Google, Amazon, Nvidia ili Intel, uložile su 235 miliona dolara u AI startup Hugging Face.

Vrijednost ove kompanije se sada procjenjuje na 4,5 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Hugging Face omogućava stručnjacima za razvoj umjetne inteligencije (AI) da slobodno dijele i testiraju rad u saradnji s drugim učesnicima, a po tome podsjeća na platformu GitHub, koja služi za razmjenu ideja u standardnom programiranju.

Programeri AI-ja na ovoj platformi mogu dijeliti kodove, modele i skupove podataka, kao i koristiti alate Hugging Facea za razvoj AI-ja.

Kompanija je dobila ime po emotikonu sa zagrljenim licem – smajliju uokvirenom dvjema otvorenim rukama.

Umjetna inteligencija i tržište rada

Tehnološki giganti ulažu veliki novac u razvoj AI-ja, koji preuzima sve veću ulogu u poslovanju.

Prema istraživanjima instituta za ekonomska istraživanja Ifo, svaka osma kompanija u Njemačkoj, odnosno njih gotovo 13 posto, trenutno koristi AI, dok je devet posto njih planira uvesti u upotrebu.

Prva zamjenica direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath nedavno je izjavila da AI može izazvati značajne poremećaje na tržištu rada, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

“Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulaciji svih područja, ali i u pripremama za vjerovatno značajne poremećaje na tržištima rada”, kazala je ona.

Izvor: Agencije