U Norveškoj otvorena najveća plutajuća vjetroelektrana

Očekuje se da će vjetroelektrana kapaciteta 88 megavata godišnje smanjiti za 200.000 tona emisiju ugljen-dioksida ključnih proizvođača nafte i plina u Sjevernom moru.

Equinorova vjetroelektrana se sastoji od 11 vjetroturbina baziranih na plutajućoj Hywind tehnologiji (Reuters)

Hywind Tampen, najveća svjetska plutajuća vjetroelektrana na moru sa 88 megawatta (MW) instaliranog kapaciteta, svečano je otvorena, objavio je partner u projektu i norveški dobavljač energije Equinor.

Equinorova vjetroelektrana se sastoji od 11 vjetroturbina baziranih na plutajućoj Hywind tehnologiji.

Očekuje se da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 200.000 tona godišnje ključnih proizvođača nafte i plina u Sjevernom moru.

Smatra se pionirskim projektom izvedenim u partnerstvu s Gullfaksom, Snorreom i Enovom, kojim se upravlja iz Equinorovog ureda u Bergenu, prenijela je Anadolija.

Razvoj korištenja morskog vjetra

Očekuje se da će pokriti 35 posto godišnjih potreba za električnom energijom za pet morskih naftnih i plinskih platformi: Snorre A i B i Gullfaks A, B i C u Sjevernom moru.

Kjetil Hove, izvršni potpredsjednik za norveški kontinentalni pojas u Equinoru, opisao je projekat kao “industrijski razvoj na koji mogu biti ponosni”.

Dodao je da je projekt dao Equinoru i industriji dobavljača dragocjeno iskustvo za razvoj korištenja morskog vjetra u Norveškoj i globalno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada