Propao drugi pokušaj lansiranja istraživačkog satelita Sjeverne Koreje

Nacionalna uprava za razvoj zrakoplovstva najavila je da će izvršiti treći pokušaj lansiranja u oktobru.

Stanovnici Južne Koreje s pažnjom su pratili aktivnosti u susjednoj zemlji (EPA)

Sjeverna Koreja je potvrdila da je i njen drugi pokušaj lansiranja istraživačkog vojnog satelita propao, ali je najavila da će napraviti još jedan pokušaj u oktobru.

Zbog neuspjelog lansiranja, Japan je izdao kratko upozorenje kojim se naređuje pojedinim stanovnicima da se evakuišu na sigurna mjesta dok je sjevernokorejska raketa letjela preko japanskog ostrva Okinava do Tihog okeana.

Svemirska agencija Sjeverne Koreje saopštila je da je do greške došlo tokom treće faze leta rakete koja je nosila izviđački satelit, prenio je Reuters.

Nacionalna uprava za razvoj zrakoplovstva najavila je da će izvršiti treći pokušaj lansiranja u oktobru.

Osude svjetskih sila

Vojska Južne Koreje objavila je da je lansiranje rakete prekršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji svako lansiranje pri kojem se koriste balističke rakete.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da to lansiranje predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da SAD osuđuje sjevernokorejsko lansiranje koje je uključivalo tehnologije direktno povezane sa programom interkontinentalnih balističkih raketa.

Sjeverna Koreja lansirala je svoj prvi vojni izviđački satelit 31. maja, ali se raketa srušila u Žuto more, objavili su tada sjevernokorejski državni mediji.

Izvor: Agencije