Britanski ljekari izvršili prvu transplantaciju maternice

Hirurzi u bolnici u Oxfordu uspješno su presadili maternicu ženske osobe njenoj sestri u operaciji koja je trajala devet sati i 20 minuta.

Očekuje se da će nova maternica trajati najviše pet godina prije nego što bude uklonjena (Reuters)

Velika Britanija je ušla u medicinsku historiju, nakon što su ljekari izvršili prvu transplantaciju maternice.

Hirurzi u bolnici Churchill u Oxfordu uspješno su presadili maternicu ženske osobe njenoj 34-godišnjoj sestri u operaciji koja je trajala devet sati i 20 minuta, javljaju lokalni mediji.

Operacija vađenja maternice donorkinje trajala je više od osam sati.

“Bilo je nevjerojatno. Mislim da je to vjerojatno bila najstresnija sedmica u mojoj hirurškoj karijeri, ali i nevjerovatno pozitivna”, rekao je Richard Smith, vodeći hirurg za operaciju, za UK's Press Association.

Primateljici maternice dijagnosticiran je Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), rijetko stanje koje utiče na ženski reproduktivni sistem.

Kako bi zatrudnjela, pohranila je svoje embrije sa ciljem podvrgavanja in vitro oplodnji (IVF) kasnije ove godine. Ali njena sestra bila je voljna donirati svoju maternicu nakon što je rodila svoje dvoje djece, olakšavajući tako proceduru presađivanja maternice.

Isabel Quiroga, druga glavna hirurginja koja je sudjelovala u operaciji, rekla je da primateljicina “maternica savršeno funkcionira”.

Očekuje se da će nova maternica trajati najviše pet godina prije nego što bude uklonjena, a tokom tog razdoblja primateljica će morati uzimati lijekove za suzbijanje imuniteta kako bi osigurala da neće odbaciti implantat, navodi se u izvještaju.

‘Žena može zatrudnjeti’

Smith je rekao da žena sada može zatrudnjeti.

“Nadajmo se da će embrij potrajati i nadamo se da će devet mjeseci kasnije [imati] carski rez”, rekao je. “Nakon što je imala carski rez, ima izbor – šest mjeseci kasnije – potpunu histerektomiju ili otići i roditi drugo dijete”.

Glavna službenica za primalje NHS-a Engleske, Kate Brintworth, rekla je: “U ime cijele zdravstvene službe, željela bih poslati najbolje želje za brz oporavak darivatelju i primatelju na nevjerovatnoj prekretnici.”

Quiroga je dodao da sve više žena kontaktira dobrotvornu organizaciju Womb Transplant UK želeći donirati svoje maternice i pomoći drugim ženama.

“Sigurno će doći vrijeme u kojem će to biti glavni izvor donatora”, rekla je.

Transplantacije maternice već su se provodile u zemljama poput SAD-a i Švedske. Druga transplantacija maternice u Velikoj Britaniji trebala bi se održati za nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada