Meta objavila AI model za prijevode i transkripciju desetaka jezika

Izvršni direktor kompanije Mark Zuckerberg kaže kako ima viziju alata koji olakšavaju interakcije među korisnicima iz cijelog svijeta u metaverzumu.

Najveća svjetska kompanija za društvene mreže ove je godine objavila mnoštvo uglavnom besplatnih AI modela (Reuters)

Facebookova matična kuća Meta Platforms objavila je model umjetne inteligencije sposoban za prijevode i transkripciju govora na više desetaka jezika, što je potencijalni temelj za alate koji omogućavaju komunikaciju u stvarnom vremenu premošćujući jezične podjele.

Takve podjele predstavljaju jaz među različitim jezicima s obzirom na njihovu funkcionalnu održivost i zastupljenost na internetu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kompanija je objavila da njen model SeamlessM4T podržava prijevode teksta i govora na gotovo 100 jezika, kao i potpuni prijevod govora u govor za 35 jezika, kombinirajući pritom tehnologiju koja je prije bila dostupna samo u zasebnim modelima.

Za nekomercijalnu upotrebu

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da ima viziju alata koji olakšavaju interakcije među korisnicima iz cijelog svijeta u metaverzumu.

Meta stavlja svoj model na raspolaganje javnosti za nekomercijalnu upotrebu.

Najveća svjetska kompanija za društvene mreže ove je godine objavila mnoštvo uglavnom besplatnih AI modela. Među njima je i veliki jezični model nazvan LLaMA (Large Language Model Meta AI), osmišljen kako bi pomogao istraživačima umjetne inteligencije da unaprijede rad na ovom polju.

U julu su stand-up komičarka Sarah Silverman i još dvoje autora podnijeli tužbe za kršenje autorskih prava protiv Mete i OpenAI-ja, optuživši ih da su neovlašteno koristili njihov sadržaj za jezičnu poduku umjetne inteligencije.

‘Sadržaje izvukli sa Wikipedije’

Sadržaj je bio zaštićen autorskim pravima, a Meta i OpenAI koristili su ga za poduku robota za chat.

Kada je riječ o modelu SeamlessM4T, istraživači Mete u svom istraživačkom radu tvrde da su podatke o audiopoduci prikupili sa četiri miliona sati “sirovog zvuka koji potiče iz javno dostupnog sadržaja na internetu”.

Glasnogovornik Mete nije odgovorio na pitanja o porijeklu audiopodataka.

U njihovom istraživačkom radu piše da tekstualni podaci potiču iz grupe podataka koji su kreirani prošle godine, a sadržaje su izvukli sa Wikipedije i sličnih internet stranica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada