Musk priznao da društvena mreža X može propasti

Greška u programu prouzrokovala je brisanje fotografija objavljenih na Twitteru prije decembra 2014.

Prethodne greške su dovele i do toga da korisnici nisu mogli da se prijave ili pogledaju svoje postove (Reuters)

Elon Musk, vlasnik aplikacije X, ranije poznate kao Twitter, rekao je da bi ta društvena mreža mogla propasti, nakon što je greška u programu prouzrokovala brisanje fotografija objavljenih prije decembra 2014.

„Tužna istina je da trenutno ne postoje velike ‘društvene mreže’. Možda ćemo propasti, kao što su mnogi predviđali, ali dat ćemo sve od sebe”, napisao je Musk na platformi X.

Tokom vikenda, greška na platformi izazvala je uklanjanje fotografija i linkova na postove napravljene prije decembra 2014.

Nekoliko korisnika je primijetilo grešku, a među onima koji su na to ukazivali je i tehnolog Tom Coates, koji je problem nazvao „Muskovim epskim vandalizmom“, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

Usporen pristup drugim mrežama

Čuveni selfie Ellen DeGeneres sa ceremonije dodjele Oskara 2014. također je uklonjen, ali je kasnije obnovljen.

Fotografija je postala najdijeljenija fotografija platforme ikada, sa više od dva miliona dijeljenja.

Viralni tvit bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame nakon njegove pobjede na izborima 2012. ostao je nepromijenjen.

Neki korisnici su špekulisali da je greška uzrokovana nastojanjem da se uštede troškovi skladištenja podataka, dok su drugi to pripisali promjenama napravljenim na platformi 2016. godine kada je dodato „poboljšano obogaćivanje URL-ova“, dizajnirano da prikaže preglede povezanih web lokacija izvan ograničenja kompanije od 140 znakova.

Do kvara je došlo nakon prošlosedmičnih izvještaja koji sugerišu da je pristup sa X usporen drugim društvenim mrežama, uključujući Meta platforme Facebook, Threads i Instagram.

Kašnjenje od pet sekundi pojavilo se i na linkovima ka nekim medijskim sajtovima kao što su The New York Times i agencija Reuters.

Ranije ove godine, korisnici su primijetili da više ne mogu objavljivati ili slati poruke jedni drugima, a dobili su i obavještenje o „prekoračenju dnevnog limita za slanje tvitova“.

Direktne poruke također nisu radile, zbog čega je kompanija uputila izvinjenje.

Tužbe zbog neplaćenih računa

Prethodne greške su dovele i do toga da korisnici nisu mogli da se prijave ili pogledaju svoje postove.

Kako podsjeća britanski list, Twitter je ukinuo hiljade radnih mjesta od Muskovog preuzimanja te platforme.

Uprkos agresivnim naporima da smanji troškove platforme, Musk je prošlog mjeseca prijavio pad prihoda od oglašavanja od 50 posto, kao i veliko zaduženje i godišnje isplate kamata u iznosu 1,5 milijardi dolara kao rezultat duga koji je prihvatio u okviru sporazuma o preuzimanju Twittera.

Prema The Wall Street Journalu, Twitter se također suočava sa tužbama za više od 14 miliona dolara zbog neplaćenih računa otkako je Musk postao vlasnik te platforme.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada