Američki naučnici na putu da stvore tabletu ‘za ubijanje raka’

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, objavili su studiju sa detaljima prvih rezultata testiranja ‘tablete za ubijanje raka’.

Tableta se pokazala efikasnom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća (EPA - Ilustracija)

Američki naučnici su razvili lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima „uništavao“ sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, objavili su studiju sa detaljima prvih rezultata testiranja „tablete za ubijanje raka“, koja nosi naziv AOH1996.

Lijek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA), proteina koji je u svom mutiranom obliku „ključan“ u replikaciji DNK i „popravku“ svih tumora koji se šire, objavio je City of Hope.

Lijek razvijaju već 20 godina

Linda Malkas, profesorica na odjelu za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje, razvija lijek posljednjih 20 godina, prenosi Hina.

„PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avion“, objasnila je. „Podaci sugeriraju da je PCNA jedinstveno promijenjen u stanicama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lijek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka“.

Prema njenim riječima, „tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište zračnih prijevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze stanice raka“.

Obećavajući rezultati

Rezultate je nazvala „obećavajućima“ i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima traje.

Tableta se pokazala efikasnom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća. Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran „nedostupnim za lijekove“. Long Gu, glavni autor studije, kaže da „niko nikada nije ciljao PCNA lijekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očigledno je City of Hope uspio razviti lijek za izazovnu metu“.

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

Izvor: Agencije