EU ‘liječi’ zavisnost tinejdžera od društvenih mreža

Evropska unija planira da društvene mreže natjera da otvore svoje sisteme za kontrolu i dokažu kako daju sve od sebe da njihovi proizvodi ne štete djeci.

O tačnoj vezi između upotrebe društvenih mreža i mentalnog zdravlja tinejdžera se još uvijek raspravlja (EPA)

Mnoge zemlje pokušavaju obuzdati prekomjernu i potencijalno štetnu upotrebu društvenih medija kao što su Facebook, Instagram, TikTok, pa Evropska unija planira da ih natjera da otvore svoje sisteme za kontrolu i dokažu kako daju sve od sebe da njihovi proizvodi ne štete djeci.

Kako se navodi, EU će preduzeti odlučne korake da svojim Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) do kraja ovog mjeseca primora na to najveće online platforme, prenosi Tanjug, pozivajući se na Politico.

Francuska traži da instaliraju sistem roditeljske kontrole koji se može aktivirati kada se uređaj uključi.

I Kina želi ograničiti vrijeme pred ekranom na 40 minuta za djecu mlađu od osam godina, dok je američka država Utah uvela digitalni policijski sat za maloljetnike i saglasnost roditelja za korištenje društvenih mreža.

Profesionalci ubiru ogromnu zaradu

O tačnoj vezi između upotrebe društvenih mreža i mentalnog zdravlja tinejdžera se još uvijek raspravlja.

Napominje se da ovi digitalni giganti zarađuju tako što privlače nečiju pažnju i zadržavaju je što je duže moguće, ubirajući pritom novac od oglašivača.

Kako se navodi, oni su profesionalci u tome da beskrajnim skrolovanjem, u kombinaciji s periodičnim, ali nepredvidivim povratnim informacijama od lajkova ili obavještenja, dovedu do stimulacije koje oponašaju efekat slot mašina na ljudske mozgove.

Ističe se da je ta žudnja dovoljno teška i za odrasle, a osjetljivim mladim ljudima donosi realne i negative posljedice: anksioznost, depresiju, lošu koncentraciju…

Izvor: Agencije