AP upozorio da se umjetna inteligencija ne može koristiti u kreiranju vijesti

AP je jedna od novinskih organizacija koje su počele da postavljaju pravila o tome kako da u svoj rad integriraju tehnološke alate koji se brzo razvijaju kao što je ChatGPT.

I novinarski istraživački centar 'Poynter Institute' pozvao je novinske organizacije da naprave standarde za korištenje umjetne inteligencije (EPA)

Agencija Associated Press objavila je smjernice o umjetnoj inteligenciji (AI), upozorivši da se taj alat ne može koristiti za kreiranje sadržaja i fotografija za objavljivanje u servisima vijesti, te istovremeno potičući osoblje da se upozna s tom tehnologijom.

AP je jedna od novinskih organizacija koje su počele da postavljaju pravila o tome kako da u svoj rad integriraju tehnološke alate koji se brzo razvijaju kao što je ChatGPT. AP će to, zajedno sa rječnikom terminologije, uključiti kao poglavlje u svoj uticajni Stylebook koji savjetuje novinare kako da pišu.

„Naš cilj je da pružimo ljudima dobar način da shvate kako možemo pomalo eksperimentirati, ali i da budemo sigurni“, rekla je Amanda Barrett, potpredsjednica AP-a zadužena za standarda vijesti i inkluziju.

‘Svoje priče morate u potpunosti vi napisati’

Ranije i novinarski istraživački centar Poynter Institute pozvao novinske organizacije da naprave standarde za korištenje umjetne inteligencije i da o tome obavijeste svoju publiku.

Generativna AI ima mogućnost da kreira tekst, slike, audio i video na komandu, ali još nije u potpunosti sposobna da razlikuje činjenice od fikcije. Kao rezultat toga, AP kaže da materijal koji je proizvela umjetna inteligencija treba pažljivo provjeriti, baš kao i materijal iz bilo kojeg drugog izvora vijesti. Slično, AP je rekao da foto, video ili audio segment koji generira AI ne treba koristiti, osim ako je taj izmijenjeni materijal sam po sebi predmet priče.

„Svoje priče morate u potpunosti vi napisati“, ukazao je Nicholas Carlson, glavni urednik Insidera u bilješci zaposlenima koja je podijeljena čitateljima. „Vi ste odgovorni za tačnost, pravičnost, originalnost i kvalitet svake riječi u svojim pričama“.

Izvor: Agencije