Jedrenjak sa naučnicima krenuo putevima Darwina

Dvogodišnji projekt, koji obuhvata 32 luke i uključuje hiljade ljudi, ima za cilj da inspirira novu generaciju mladih prirodnjaka u području životne sredine, ponavljajući putovanje mladog Charlesa Darwina.

Brod 'Oosterschelde' će služiti kao ploveća laboratorija na moru i u luci, gdje će 200-ak mladih prirodnjaka i konzervatora iz cijelog svijeta učestvovali u projektu 'Darwin200' (EPA)

Nizozemski jedrenjak Oosterschelde isplovio je iz luke Plymouth, na južnoj obali Engleske, i usmjerio se Kanarskim otocima, na početku dvogodišnjeg putovanja oko svijeta u okviru geografskog projekta „Darwin200”.

Projekt, koji obuhvata 32 luke i uključuje hiljade ljudi, ima za cilj, između ostalog, da inspirira novu generaciju mladih prirodnjaka u području životne sredine i naučnike budućnosti, ponavljajući putovanje mladog Charlesa Darwina prije skoro 200 godina, koje je dovelo do njegove teorije evolucije.

Budući naučnici će proučavati vrste koje je otkrio Darwin i razvijati projekte za njihovo spašavanje, prenosi AP.

Ploveća laboratorija

Brod će služiti kao ploveća laboratorija na moru i u luci, gdje će 200-ak mladih prirodnjaka i konzervatora iz cijelog svijeta učestvovali u projektu „Darwin200“.

„Ovdje se radi o nadi, o budućnosti i o promjeni svijeta“, rekao je voditelj projekta Stewart McPherson.

On je naveo da grupa mladih ljudi, većinom od 18 do 25 godina, „neće dozvoliti životinjama ili biljkama da padnu sa litice izumiranja“.

Brod će prvo pristati na Kanarima, a zatim će prijeći Atlantik do Brazila. Potom će ploviti istočnom obalom Južne Amerike i uz njenu zapadnu obalu otići do Galapagosa, gdje je Darwin napravio neka od svojih najvažnijih otkrića.

Prepoznavanje mjesta čovjeka u prirodi

Botaničarka Sarah Darwin podržava misiju korištenja putovanja svog pra-pra-pradjeda da istakne promene životne sredine. Ona je ukazala da je najveće naslijeđe Charlesa Darwina prepoznavanje mjesta čovjeka u prirodi.

„Uvijek mislim da je veoma vrijedno da se svakodnevno podsjećamo da ljudi i ostatak živog svijeta imaju zajedničko porijeklo. Darwin je to govorio prije 160 godina, da smo povezani sa svom ostalom prirodom. Mi nismo iznad toga, mi smo dio prirode“, kazala je ona.

Brod će se otisnuti u Australiju i na Novi Zeland prije nego što se vrati u Južnu Ameriku, a zatim ponovo pređe Atlantik u Južnu Afriku i nazad do Engleske.

Darwin je 1831. godine, kad su mu bile samo 22, krenuo brodom HMS Beagle na petogodišnje putovanje preko Južne Amerike do Australije i Novog Zelanda.

Izvor: Agencije