Intelu zbog Kine propao 5,4 milijarde dolara ‘težak’ posao u Izraelu

Ugovor o kupovini kompanije Tower Semiconductor Intel je potpisao u februaru 2022. godine, ali nije ishodio odobrenje kineskih regulatora za tu akviziciju na vrijeme.

Napetosti između SAD-a i Kine oko raznih pitanja, uključujući trgovinu, intelektualno vlasništvo i budućnost Tajvana, prelijevaju se i na sklapanje poslova u korporativnom sektoru (Reuters)

Američki proizvođač čipova Intel odustao je od kupovine izraelske kompanije Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara jer nije u roku dobio potrebno odobrenje kineskih regulatora.

Ugovor o kupovini Towera Intel je potpisao u februaru 2022. godine, ali nije ishodio odobrenje kineskih regulatora za tu akviziciju na vrijeme kako je propisano ugovorom, javlja Reuters.

Takav razvoj situacije naglašava kako se napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine oko raznih pitanja, uključujući trgovinu, intelektualno vlasništvo i budućnost Tajvana, prelijevaju na sklapanje poslova u korporativnom sektoru, posebno kada se radi o tehnološkim kompanijama.

Intel ne planira pregovarati o produženju ugovora i umjesto toga platit će Toweru naknadu od 353 miliona dolara za njegov raskid.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da je pokušavao dobiti odobrenje kineskih regulatora za posao sa Towerom i da je posjetio Kinu prošlog mjeseca kako bi se sastao s vladinim dužnosnicima. Dodaje također da Intel ulaže u poslovanje s ljevaonicama koje proizvode čipove za druge kompanije, bez obzira na ugovor s Towerom.

Prije dva mjeseca izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio da je Intel pristao utrošiti 25 milijardi dolara na novu tvornicu u Izraelu, najveću dosad međunarodnu investiciju u toj zemlji.

U drugom tromjesečju Intelovo poslovanje s ljevaonicama ostvarilo je prihod od 232 miliona dolara, nasuprot 57 miliona dolara u drugom kvartalu godinu ranije.

Potražnja za Intelovim čipovima se stišala nakon dvije godine snažnog rasta potaknutog radom na daljinu tokom pandemije, što je navelo američkog proizvođača da se okrene smanjenju troškova. Za ovu se godinu tako obavezao smanjiti troškove za tri milijarde dolara, sa ciljem ostvarivanja ušteda u iznosu od osam do 10 milijardi dolara do kraja 2025. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije