Znakovni jezik usklađuje se s terminologijom klimatskih promjena

Pokušavamo stvoriti savršene znakove koji vizualiziraju naučne koncepte, kaže Audrey Cameron koja predvodi projekt znakovnog jezika na Univerzitetu u Edinburghu.

U znakovni je jezik uneseno 200 novih termina (EPA - Ilustracija)

Gluhi naučnici i stručnjaci za znakovni jezik dopunili su britanski znakovni jezik terminima koji se odnose na klimatske promjene kao što su staklenički plinovi i ugljični otisak.

Za to nisu postojali službeni znakovi pa su djeca, nastavnici i naučnici često morali znakovima sricati duge, složene naučne termine, prenosi Hina pisanje BBC-ja.

U znakovni je jezik uneseno 200 novih termina.

“Pokušavamo stvoriti savršene znakove koji vizualiziraju naučne koncepte”, rekla je dr. Audrey Cameron.

Cameron, koja je gluha, predvodi projekt znakovnog jezika na Univerzitetu u Edinburghu, koji je nedavno dodao 200 novih termina koji se odnose na ekologiju u rječnik britanskog znakovnog jezika.

Opisala je kako je u svojoj znanstvenoj karijeri zbog manjka riječi bila isključena s važnih sastanaka i razgovora.

‘Vizualni jezik’

“Bavila sam se istraživanjima 11 godina i išla na mnogobrojne sastanke, ali nikada nisam bila zaista uključena jer nisam mogla razumjeti što ljudi govore”, rekla je za BBC News. “Željela sam razgovarati s ljudima o hemiji, ali jednostavno nisam mogla.”

U radionici kreiranja znakova u Škotskom senzornom centru sudjelovao je i učitelj biologije iz Glasgowa Liam McMulkin.

“Ljepota znakovnog jezika – naročito za nauku – jest u tome što je to vizualni jezik”, objasnio je.

“Neki koncepti su apstraktni, ali znakovni jezik zaista može pomoći djeci da ih razumiju.”

McMulkin je kao primjer demonstrirao znak za fotosintezu prikazavši jednim ravnim dlanom list, a prstima druge ruke Sunčeve zrake. “Kada učinim ovo (približim Sunce listu), možete vidjeti da list apsorbira energiju”, objasnio je.

Projekt naučnoog rječnika, koji jednim dijelom finansira Kraljevsko društvo, pokrenut je 2007. i u britanski naučni jezik do sada je dodano gotovo 7.000 novih znakova.

Izvor: Agencije