Ruski naučnici dobili prve podatke sa sonde poslane na Mjesec

Svemirska sonda teška 1.800 kilograma trebala bi ući u orbitu oko Mjeseca u srijedu, prije planiranog slijetanja blizu južnog Mjesečevog pola 21. augusta.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, tačnije 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog saveza (Reuters)

Ruski su naučnici počeli obrađivati prve podatke koje je svemirska letjelica Luna-25 poslala sa svojih instrumenata na Zemlju, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Svemirska sonda teška 1.800 kilograma lansirana je u petak iz svemirske luke Vostočni, a u orbitu oko Mjeseca trebala bi ući u srijedu prije planiranog slijetanja blizu južnog Mjesečevog pola 21. augusta, prenosi dpa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, tačnije 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog saveza.

“Luna-25 nastavlja svoj let prema Zemljinom prirodnom satelitu, a svi sistemi automatske stanice rade ispravno, komunikacija s njom je stabilna, energetska bilansa je pozitivna”, stoji u saopštenju Roskosmosa objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Izgradnja svemirske stanice na Mjesecu do 2040.

Luna-25 dio je ruskog lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske stanice na Mjesecu do 2040. godine.

Ova bi sonda trebala pridonijeti što efikasnijem razvoju tehnologije za meko slijetanje. Rusija će pokušati postati prva nacija koja će realizovati meko slijetanje na južni pol Mjeseca, područje koje, kako se vjeruje ima “džepove” vodenog leda.

Ondje će obaviti planirana naučna istraživanja kojima je, osim proučavanja površinskih slojeva područja Mjesečeva južnog pola, predviđeno i proučavanje njegove ekosfere.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada