BioNTech kupuje britansku kompaniju za umjetnu inteligenciju

BioNtech je akviziciju InstaDeepa najavio početkom godine, a u najnovijem saopćenju naveo je da će za britansku kompaniju platiti oko 500 miliona eura i priložiti svoje dionice.

BioNTech će preuzeti oko 290 InstaDeepovih zaposlenika, a zadržat će i brend (EPA)

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech izvijestila je da je dovršila akviziciju britanske kompanije specijalizirane za umjetnu inteligenciju InstaDeep koju planira angažirati na razvoju novih lijekova, prenosi Hina.

BioNtech je akviziciju InstaDeepa najavio početkom godine, a u najnovijem saopćenju naveo je da će za britansku kompaniju platiti oko 500 miliona eura i priložiti svoje dionice. Planiraju i isplate za izuzetne poslovne rezultate.

Napominju da sarađuju s InstaDeepom od 2019. godine i da su uložili u kompaniju u januaru 2022. godine, u sklopu kruga financiranja.

Otkrivanje lijekova uz pomoć umjetne inteligencije

Akvizicija britanske kompanije dio je BioNTechove strategije koja predviđa izgradnju kapaciteta za otkrivanje lijekova uz upotrebu umjetne inteligencije.

BioNTech će preuzeti oko 290 InstaDeepovih zaposlenika, a zadržat će i brend.

Kao podružnica BioNTecha, InstaDeep će i dalje nuditi usluge klijentima u drugim sektorima, kao što su transport i logistika, industrija i financijske usluge, dodali su.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada