Francuski ministar: EU može imati svoju umjetnu inteligenciju za pet godina

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire je rekao da se zalaže da se postavi cilj da u roku od pet godina EU ima svoj ‘OpenAI’, sa naučnicima i potrebnim algoritmima.

Šira javnost je otkrila ogroman potencijal sistema umjetne inteligencije krajem 2022. (AFP)

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire ocijenio je mogućim da Evropska unija izgradi “u roku od pet godina” sopstveni sistem generativne umjetne inteligencije (AI), koji će doprinijeti poboljšanju produktivnosti “inertne” privrede.

“Generativna umjetna inteligencija će nam omogućiti da, prvi put u nekoliko generacija, povratimo produktivnost i da budemo efikasniji”, rekao je Le Maire na ekonomskim skupu na jugu Francuske, piše AFP, prenosi Beta.

Francuski ministar je rekao da se zalaže, prije postavljanja temelja za regulisanje vještačke inteligencije, za inovacije i investicije, i da se postavi cilj da u roku od pet godina EU ima svoj “OpenAI”, sa naučnicima i potrebnim algoritmima.

Nauka je ta koja će nam konačno omogućiti da povećamo produktivnost u pomalo inertnoj evropskoj ekonomiji, rekao je Le Maire.

Ogroman potencijal umjetne inteligencije

Francuski ministar je sredinom juna naglasio potrebu da EU “ulaže i inovira” u razvoj sistema umjetne inteligencije.

Šira javnost je otkrila ogroman potencijal sistema umjetne inteligencije krajem 2022. izdavanjem generatora uredničkog sadržaja ChatGPT kalifornijske kompanije OpenAI, koji može da piše eseje, pjesme ili prijevode za nekoliko sekundi.

Ali širenje lažnih slika na društvenim mrežama upozorilo je na rizike manipulacije mišljenjem i opasnosti za demokratiju.

Evropski parlament je u junu odobrio nacrt uredbe o umjetnoj inteligenciji i EU se nada da će do kraja godine zaključiti prvu uredbu u svijetu koja ima za cilj regulisanje i zaštitu inovacija u tom strateškom sektoru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada