Gotovo pola vode u američkim slavinama ima ‘vječne zagađivače’

U studiji se procjenjuje da je 75 posto šanse za pronalazak PFAS-a u vodi u urbanim područjima u poređenju s 25 posto u ruralnim područjima.

Voda, Pitka voda
Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) su porodica sintetskih hemijskih spojeva za koje se sumnja da imaju štetan utjecaj na zdravlje, čak i da su odgovorni za rak ili kongenitalne malformacije (AFP)

Najmanje 45 posto vode iz slavina u SAD-u kontaminirano je PFAS-om, nazvanim “vječnim zagađivačem”, pokazuje velika studija američke vladine agencije koja ukazuje na još veću kontaminaciju u urbanim područjima.

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) su porodica sintetskih hemijskih spojeva za koje se sumnja da imaju štetan utjecaj na zdravlje, čak i da su odgovorni za rak ili kongenitalne malformacije, prenosi Hina.

Ovi zagađivači, koji svoj nadimak “vječni” duguju svom vrlo dugom životnom ciklusu, mogu završiti u industrijskim ispustima i na odlagalištima otpada i tako onečistiti različite izvore vode.

Veće šanse za pronalazak PFAS-a u urbanim područjima

Kelly Smalling, glavna autorica studije, izjavila je za agenciju AFP da su naučnici američkog USGS-a “testirali uzorke vode prikupljene direktno iz kuhinjskih slavina širom zemlje”.

U studiji, objavljenoj u časopisu Environment International, USGS procjenjuje 75 posto šanse za pronalazak PFAS-a u vodi u urbanim područjima u poređenju s 25 posto u ruralnim područjima.

Istraživanje je bilo fokusirano na 32 vrste PFAS-a, od više od 12.000, od kojih se neke ne mogu otkriti trenutnim tehnologijama.

Izvor: Agencije