Američkim vlastima presudom zabranjeno da utiču na rad društvenih mreža

Zabrana je uslijedila kao odgovor na tužbu u kojoj se tvrdilo da su zvaničnici vlade ‘otišli predaleko’ u nastojanjima da potaknu društvene mreže da se ‘pozabave’ objavama o vakcinaciji i izborima.

Američki zvaničnici naveli su da im je cilj kontaktiranja s predstavnicima društvenih mreža suzbijanje dezinformacija o vakcinama protiv Covida 19 kako bi se spriječile smrti oboljelih (Reuters)

Američki savezni sudija izrekao je zabranu pojedinim agencijama i zvaničnicima administracije predsjednika Josepha Bidena da se sastaju i komuniciraju sa predstavnicima društvenih mreža kako bi moderirali njihov sadržaj.

Kako prenosi Reuters, zabrana je uslijedila kao odgovor na tužbu (republikanskih) tužilaca u državama Louisiana i Missouri, koji su tvrdili da su zvaničnici američke vlade „otišli predaleko“ u nastojanjima da potaknu društvene mreže da se „pozabave“ objavama za koje je administracija smatrala da bi mogle doprinijeti oklijevanju kada je riječ o vakcinaciji tokom pandemije ili poništiti izbore.

Pobjeda republikanaca

U presudi se navodi da vladina tijela, poput Ministarstva zdravlja i agencije FBI, ne mogu razgovarati sa predstavnicima društvenih mreža „radi ohrabrivanja, pritiska ili poticanja na bilo koji način na uklanjanje, brisanje, suzbijanje ili smanjenje sadržaja zaštićenim slobodom govora“, prema klauzuli o slobodi govora Prvog amandmana na Ustav SAD-a.

Reuters navodi da ovakva odluka suda označava „pobjedu republikanaca“ koji su tužili Bidenovu administraciju, rekavši da koristi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom i prijetnju dezinformacijama kao izgovor da obuzda stavove koji su suprotni vladinim.

Američki zvaničnici naveli su da im je cilj kontaktiranja s predstavnicima društvenih mreža suzbijanje dezinformacija o vakcinama protiv Covida 19 kako bi se spriječile smrti oboljelih.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada