Kineski mobiteli dominiraju ruskim tržištem

Nakon što su južnokorejski Samsung i američki Apple smanjili prodaju u Rusiji zbog rata u Ukrajini, najpopularniji telefoni na ruskom tržištu postali su kineski Xiaomi i Realme.

Ukupna potražnja za pametnim telefonima porasla je u Rusiji za 17 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, uz gotovo 13 miliona prodanih uređaja (Reuters - Ilustracija)

Kineski pametni telefoni dominirali su ruskim tržištem u prvoj polovini ove godine, premašivši 70 posto ukupne prodaje, objavio je M.Video-Eldorado, vodeći trgovac potrošačkom elektronikom. Usporedbe radi, u istom periodu prošle godine činili su oko 55 posto prodaje.

Nakon što su južnokorejski Samsung i američki Apple smanjili prodaju u Rusiji zbog rata u Ukrajini, najpopularniji telefoni na ruskom tržištu postali su kineski Xiaomi i Realme, javlja Reuters.

Ukupna potražnja za pametnim telefonima porasla je za 17 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, uz gotovo 13 miliona prodanih uređaja.

Od elektronike do automobila

Rusija sada u Kini nabavlja široku lepezu proizvoda, od elektronike do automobila, budući da se većina zapadnih marki povukla s tržišta.

„Kineski brendovi i dalje sistematski jačaju prisutnost“, objavio je M.Video-Eldorado, dodajući da su posebno traženi vodeći modeli i preklopni pametni telefoni kineskih brendova.

Kremlj je dužnosnicima rekao da prestanu koristiti Appleov iPhone, rekavši da su ga zapadne obavještajne agencije kompromitirale ugradnjom softvera za nadzor, napominje Reuters. Apple je demantirao te tvrdnje.

Izvor: Agencije