Muskova društvena platforma X vratila račun Kanyea Westa

Društvena platforma X, nekadašnji Twitter, ponovno je aktivirala račun Yea, umjetnika prije poznatog kao Kanye West, nakon što je suspendiran prije gotovo osam mjeseci.

Yeov račun suspendiran je u decembru, samo dva mjeseca nakon što je ponovno aktivan, nakon što se u jednom od njegovih postova pojavio simbol svastike unutar Davidove zvijezde (EPA)

Društvena platforma X u subotu je ponovno aktivirala račun Yea, umjetnika prije poznatog kao Kanye West, nakon što je suspendiran prije gotovo osam mjeseci jer je reper prekršio pravila koja zabranjuju poticanje na nasilje.

Yeov račun sada prikazuje njegovu posljednju objavu od 1. decembra, dan prije nego što je njegov račun suspendiran na platformi X, bivšem Twitteru, prenosi Hina.

Ye neće moći monetizirati svoj račun na X-u, a oglasi se neće pojavljivati pored njegovih postova, izvijestio je Wall Street Journal u subotu, pozivajući se na mrežu X.

Yeov račun suspendiran je u decembru, samo dva mjeseca nakon što je ponovno aktivan, nakon što se u jednom od njegovih postova pojavio simbol svastike unutar Davidove zvijezde.

Vraćanje računa

X je ponovno aktivirao Yeov račun nakon što je obećao da neće koristiti platformu za širenje antisemitizma ili drugih govora mržnje, navodi se u izvještaju.

Ye nije objavio ništa novo otkad se vratio na platformu.

Novi vlasnik mreže Elon Musk je prethodno vratio račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon što je proveo anketu u kojoj je glasalo oko 14,8 miliona korisnika Twittera, a 51,8 posto glasalo je za ponovno aktiviranje.

Ali Trump je rekao da nema interesa vraćati se na Twitter i da će se držati svoje nove platforme Truth Social.

Nakon što je Ye nastavio s nizom antisemitskih izjava u intervjuima i na društvenim mrežama, izgubio je partnerstvo s Adidasom i Gapom za Yeezy proizvode.

Izvor: Agencije