Umjetna inteligencija digla vrijednost indeksa na berzi

I Microsoft i Alphabet lansirali su niz AI proizvoda nakon što je Open AI pokrenuo ChatGPT. Investitori očekuju da novi proizvodi pomognu tehnološkim divovima nadomjestiti izgubljene prihode.

Kad postoji toliko puno entuzijazma za specifičnu ulagačku temu, ne trebate puno razloga koji bi pokrenuli tržište - to je inercija, smatraju stručnjaci (Reuters)

Tehnološki Nasdaq indeks je porastao, predvodeći porast i ostalih berzovnih indeksa na Wall Streetu zahvaljujući uzbuđenju investitora oko umjetne inteligenciije (AI) uoči objave poslovnih rezultata tehnoloških divova Alphabeta i Microsofta.

Nasdaq indeks porastao je 0,63 posto – na 14.145 bodova, njujorški Dow Jones indeks za 33,87 bodova ili 0,09 posto – na 35.442 boda, a S&P 500 indeks za 0,29 posto – na 4.568 bodova, javlja Reuters.

I Microsoft i Alphabet lansirali su niz AI proizvoda nakon što je Open AI pokrenuo ChatGPT krajem 2022. Investitori očekuju da ti novi proizvodi pomognu tehnološkim divovima nadomjestiti prihode od usporavanja rasta cloud poslovanja.

Tržište trese AI groznica

„Kad postoji toliko puno entuzijazma za specifičnu ulagačku temu, ne trebate puno razloga koji bi pokrenuli tržište. To je inercija“, tumači Steve Sosnick, strateg u Interactive Brokersu.

I dok tržište trese AI groznica, investitori s nestrpljenjem čekaju zasjedanje Feda u srijedu, koji bi, procjenjuju, mogao još jednom podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

„Zasjedanje Feda podsjetnik je tržištu da će to biti pretposljednje, moguće i posljednje podizanje kamatnih stopa, a to je bila glavna briga tržišnih sudionika, posebno u vezi tehnoloških dionica”, naveo je Rishi Sadarangani, iz hedge fonda R/Evolution Gate.

Izvor: Agencije