Vijeće sigurnosti UN-a održalo prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji

Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje vještačkom inteligencijom, jer ona ne poznaje granice, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Vještačka inteligencija iz temelja će promijeniti svaki aspekt ljudskog života (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je prvu sjednicu o vještačkoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njenom utjecaju na globalni mir i sigurnost.

Kineski predstavnik poručio je na sjednici da tehnologija ne smije postati “mač sa dvije oštrice”, dok su američki dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja vještačke inteligencije kao sredstva cenzure i represije.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da će vještačka inteligencija “iz temelja promijeniti svaki aspekt ljudskog života”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje vještačkom inteligencijom, jer ona ne poznaje granice”, poručio je nakon što je kazao da vještačka inteligencija može pomoći u rješavanju klimatskih promjena i podstaći ekonomije.

Također je upozorio da ta tehnologija potiče dezinformacije i da bi mogla pomoći državnim i nedržavnim akterima u potrazi za oružjem.

‘Upotreba može imati ozbiljne posljedice’

Petnaestočlanom Vijeću sigurnosti UN-a obratili su se i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, suosnivač AI startupa “Anthropic” Jack Clark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje.

Guterres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba vještačke inteligencije može imati velikee posljedice za globalni mir i sigurnost.

Podržao je prijedloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem vještačkom inteligencijom.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Jeffrey DeLaurentis istakao je potrebu zajedničkog pristupa vještačkoj inteligencij i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili  rizici za ljudska prava koji prijete potkopavanju mira i sigurnosti.

“Nijedna država članica ne bi trebala koristiti umjetnu inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima”, rekao je DeLaurentis.

Rusija je postavila pitanje treba li Vijeće sigurnosti UN-a, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, raspravljati o vještačkoj inteligenciji.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada