Makedonska firma pod američkim sankcijama zbog špijunaže

Četiri firme iz Sjeverne Makedonije, Grčke, Mađarske i Irske proizvodile su i distribuirale softver koji je korišten za praćenje građana.

Firme su na 'crnu listu' stavljene zbog upotrebe zlonamjernog softvera 'Predator' i ugrožavanja privatnosti i sigurnosti građana širom svijeta (EPA)

Makedonska kompanija Cytrox, zajedno sa tri povezane firme iz Grčke, Mađarske i Irske, našla se na „crnoj listi“ SAD-a zbog zloupotrebe komercijalnog softvera za špijunažu, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

Kako piše Istraživačka reporterska laboratorija Makedonija (IRL), odluka je uslijedila nakon skandala koji su potresli Evropu i svijet više od godinu dana otkad je objavljeno da su te kompanije proizvodile i distribuirale softver koji je korišten za praćenje građana.

Uloga makedonske kompanije u ovom skandalu, ističe se, prvi put je otkrivena u istraživanju IRL-a i Insight Storyja.

Još tri firme iz Evrope

Uz makedonski Cytrox na američkoj „crnoj listi“ su i mađarska kompanija Cytrox Holding, Intellexa iz Grčke i Intellexa Limited iz Irske.

Na „crnu listu“ su stavljeni zbog upotrebe zlonamjernog softvera „Predator“ i ugrožavanja privatnosti i sigurnosti građana širom svijeta.

Napominje se da je IRL zajedno sa timom reportera Insighta iz Atine u nedavno objavljenom istraživanju prvi put objelodanio do tada nepoznatu ulogu makedonske kompanije Cytrox u svjetskom skandalu, prenosi Beta.

Izvor: Agencije