IEA: Globalna potražnja za litijem se utrostručila

Tržište metala i minerala potrebnih za čiste tehnologije je 2022. godine vrijedilo 290 milijardi eura, saopćila je Međunarodna agencija za energiju.

Glavni pokretač rasta potražnje za litijem, kobaltom i niklom je energetski sektor (EPA)

Globalna potražnja za litijem se utrostručila u posljednjih pet godina, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u najnovijem pregledu tržišta kritičnih minerala.

U pomenutom pregledu se navodi da je potražnja za kobaltom u istom periodu porasla za 70 posto, a za niklom za 40 posto.

U cjelini, tržište metala i minerala potrebnih za proizvodnju električnih vozila, vjetroelektrana, solarnih panela i drugih čistih tehnologija udvostručilo se u u periodu od 2017. do 2022. godine, konstatira agencija sa sjedištem u Parizu, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u izvještaju, glavni pokretač rasta potražnje za litijem, kobaltom i niklom u pomenutom periodu bio je energetski sektor.

Rast ulaganja u razvoj kritičnih minerala

Tržište metala i minerala potrebnih za čiste tehnologije je 2022. godine vrijedili 290 milijardi eura, što je dvostruko više nego 2017. godine.

Nova preduzeća u ovom sektoru su u 2022. godini prikupila 1,45 milijardi eura.

Ulaganja u razvoj kritičnih minerala su u 2021. godini porasla za 20 posto u odnosu na 2020. godinu, a u 2022. godini za 30 odsto na godišnjem nivou, navodi IEA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada