Češke kompanije grade dvije solarne elektrane u Hrvatskoj

Početak radova na budućim postrojenjima pored Zagreba i u Stankovcima obilježit će se polaganjem kamen-temeljaca 11. i 12. jula.

Kompanija Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata (Reuters/Ilustracija)

Češka kompanija specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju Woodburn Capital Partners izgradit će solarnu elektranu kapaciteta 10 megavata (MW) u Brdovcu pored Zagreba i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji, saopćeno je iz kompanije.

Početak radova na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora obilježit će se polaganjem kamen-temeljaca 11. i 12. jula.

Menadžment kompanije, navodi se, aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije s velikim korporacijama u regiji za oba projekta, prenosi Hina.

Razmatraju se i prilike u BiH

Voditelj razvoja kompanije Woodburn Capital Partners Mirko Medenica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju.

Istakao je da su, za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije, oni prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem.

Kompanija Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 miliona eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju.

Kompanija trenutno razmatra i poslovne prilike u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada